Разрешено за четене, „забранено” за прилагане – кръстосването.

6

За първи път на страниците на Govedovad.com се повява статия, свързана с кръстосването на чистопородните крави, или както много често на „терена” казваме хибридизация или кросбрединг.
Причините са няколко.
На първо място горе казаните думички са табу у нас.
По простата причина, че няма да можеш да участваш в схемите за селекция. Ситуацията е абсурдна.
Разбира се, че има решение, но великите Развъдни Асоциации не отстъпват и крачка назад от „класиката” – и  резултатите едни и същи през последните десет години.
Второто е, че нямаме вероятно и наблюдаван и анализиран опит за кръстосване при наши условия през последните години.
И третото е индеферентността на фермерите, оставили се да ги носи течението.
И всичко това, става на фона на промените които се правят по Света и в Европа. Тези методи се прилагат на повече от 30% при популациите от чистопородните животни, Защото икономическите резултатите са по-добри, отколкото при чистопородното развъждане. В тази връзка ще ви представим няколко статии разказващи за тези „новости”, но за съжаление, чакащи да отпаднат схемите за селекция.

Вероятно няма фермер, отглеждащ крави от  породата Холщайн, да  не усеща, че има доста проблеми в обора. Задължително кравите Холщайн, трябва да  получават  балансирана дажба, с високо качество на фуражите, и много добри условия на отглеждане. И въпреки това, има много проблеми – малка експлоатация, репродуктивни проблеми, здравословни проблеми, и др.
Има ли начин да се решат тези проблеми? Оказва се, че, да, и това е – успешно използваното кръстосване, което се прилага в много ферми  в Европа, Америка и Израел, между различни породи.
Междупородното кръстосване не е предназначено за стада, които директно изпълняват програмата за генетично подобрение на Холщайна  и имат майки за бикопроизводство и отглеждат бичета. Свойствата  на хетерозисния ефект обаче, могат да се използва успешно в стадата, където оценката на количеството и качеството на млякото, служи само за предоставяне на надеждна информация, необходима на производителя на млякото да управлява правилно стадото.

– У нас нито имаме бикопроизводство, нито развиваме  т.н  Черношарено говедо за България, защото нямаме производство на бици от тази порода, отпреди повече от 20 години и на практика работим само с бици Холщайн. Съгласно Регламента след третото кръстосване с Холщайн, животното става чистопородно. Нямаме и асоциация на Холщайна. Обаче продължаваме упорито да не кръстосваме, защото го нямало записано в развъдната програма. Въпрос, който  селекционерите и фермерите трябва да обмислят и да реагират адекватно и променят своите програми, включвайки и кръстосването.

Защо кръстосването?

Кръстосването премахва опасенията за инбридинг.  Ефектите от хетерозиса са противоположни на ефектите от депресията на инбридинг. Хетерозисът ще бъде допълнително предимство и допринася за добра жизненост, плодовитост, резистентност към болести и здраве.

Ефективното кръстосване имаме, когато се  използват две по-висши породи. Тези породи трябва взаимно да се допълват добре и да имат достатъчно широка селекционна база, за да продължат собствените си уникални цели за размножаване. Събирането на две породи с желани гени, се нарича допълняемост. Програмата за кръстосване трябва да бъде добре планирана и организирана и да използва най-добрите бикове от породи, които отговарят на вашите млечни ферми.

Govedovad.com

Свързани статии:

Очакваме отговорът на професор Кръстанов

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. Не е само при кравите това…при овцете също…и то на фона на изчезването на една от най хубавите ни породи-Старозагорската…

  2. Та опираме пак до същото: формата и схемите за субсидиране в България изглежда са контра продуктивни. А животновъдите не се занимават с животновъдство а с борба за субсидии. Ако принципите на субсидирането не могат да бъдат променени, трябва държавата да може сама да го гарантира чрез държавната си банка. Което значи нов финансов модел и премахване на валутния борд, а след това целева инвестиция чрез собствена емисия при конкретни условия. С други думи нужна е цялата власт в държавата. Нов модел.

  3. Не са виновни развъдните асоциации. Те са създадени по закон, с одобрена програма за селекция за точно определени породи. Ако я нарушат – ще си загубят държавната субсидия.
    Трябва да се борите за промяна в закона. И още – при положение, че има три развъдни асоциации за ЧШ говедо, не може ли да се променят така програмите, че едната да остане за ЧШ, другата да бъде за Холщайн и третата за кръстоските.
    А най-голямата загадка е, по каква причина всяка развъдна организация ( а те са седем) има собствена информационна система. Ако има една система за всички, подобна на ВетИС за цялата страна, то тя може да дава отчети в реално време, може да се мине и без годишни доклади на асоциациите.
    Апропо равъдните програми на асоциациите сме ги копирали от Холандия, но не знам точно кога във времето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here