Говедовъдна „бразилска самба”

0
През последните години сбирките на говедовъдите са основно по отношение на субсидиите. Тогава адреналина се покачва, страстите разгарят, въпросите се решават, не така, че да удовлетворяват всички. Следва  протест, малко на барикадите, малки бонуси от управляващите да се умирят страстите. След това затишие и отново песента на нов глас със същите изпълнители.
Преди няколко години НСГБ организира Първата национална среща на говедовъдите на Старозагорски бани, където имаше лекции, имаше презентации на фирми, имаше срещи с министри и всичко приключи до там.
Никога не е лошо да погледнем какво правят другите.
Ще отидем в далечна Бразилия, за която знаем за футбола, Пеле и Гаринча,а сега и за Наймар, карнавала в Рио де Жанейро и, че екс президентката имаше български корени.
Оказа се, че кариоките имат и добро говедовъдство – млечен и месодаен сектор. Говедовъд.ком и друг път е писал за бразилското говедовъдство 

Бразилия – кафе, футбол, самба и ….говеда

В продължение на 24 години,  млечния сектор организира  Interleite Brasil . Събитието, което обединява цялата производствена верига, където се за говори за пазари, управление, иновации и бъдеще. В таз годишното издание на форума /проведе се от 8-10 август/ най-обсъжданите теми бяха пазарът на мляко, хуманното отношение към животните и управлението на работната ръка. В основния доклад се каза:
– “Има много бразилски производители на мляко, които са на същото ниво на управление и възприятие, като водещите страни. Вече имаме достъп до по-добро оборудване и по-голям професионализъм. Голяма част от бразилското /българското/ мляко се произвежда от малки производители със семеен труд. Въпреки ограниченията на района и по-малкия произведен обем, това може да има много задоволителна икономическа възвращаемост, да произвеждат с качество и да използват технологии, които улесняват ежедневието. /всичко казано  сякаш копира България едно към то едно/.

Лектора продължава:Но как да се увеличи производителността на малките ферми, да се осигури доход за семейството  и възможности  за бъдещи поколения да останат в бизнеса? Ключът е ефективното управление на продуктивните фактори .

Едва ли има малки семейни ферми, които извършват някакъв вид управле-ние. Повечето семейство млечни ферми не разполагат с мониторинг на управлението на дейностите, което пречи на развитието на съдържанието и, тъй като не е възможно да се създаде база данни, която дава възможност да се определи състоянието на стопанството. Какво трябва да се направи в една ферма, която се стреми към подобряване на нейното управление.

1) Събирайте информация. „Инсталирай” те си навик да си водите бележки за икономическите и зоотехнически събития, които се случват във фермата. Без това събиране на данни, което позволява да се идентифицират слабостите и възможностите на фермата, няма начин да се предприемат точни технически мерки, насочени към подобряване на индексите.

2) Диагноза – Следващата стъпка е да се направи диагноза на структурата, стадото и работната сила на фермата..

“б.а- преди известно време посетихме една от големите ферми на Македония. Резултатите през последните месеци не са били добре във ферамата, и собственика освободил отговорника и ветеринаря и решил сам да сложи ред във фермата. Заварихме го да седи на бюрото и си прави някакви запси – на въпроса –Горан какво правиш, той отговори: – От десет дена сканирам, какво става във фермата. След десет дни започвам да действам. Човека търсеше слабите точки в управлението .

3) Определете факторите на производство и текущата рентабилност – Идентифицирайте колко произвежда фермата и колко приходи генерира.

4) Започнете да планирате и си задайте целите – От тези основни елементи, можете да разберете на кой полюс сте, и започнете да планирате, така че, фермата да започне да работи целенасочено. Без управленски процес, насочващ работата в правилната посока, просто си продайте фермата.

Първоначалното планиране ще зависи от желанията на семейството и наличието на капитал. По този начин първоначалният фокус на работата е да се използва максимално съществуващата структура. След това се определя обемът на млякото, което трябва да бъде  добито. От този момента, се установява график на действията за изпълнение на работната програма във фермата .

За да се случи това и то успешно за фермера, бразилските асоциации са осигурили онлайн курс  за управление на производствените фактори във семейната  ферма.

Какво предлагат тези онлайн курсове:

 1. Историята и развитието на производствената система – фермата:
  – история на имота;
  – реализиране на интензивно производство на мляко, и при  система основана на пасищно отглеждане на животните;
  – управление на факторите на производство: земя, капитал, труд и знания
  база, машинен парк, обслужване;
 2. Събиране и анализ на информация за вземане на решения:
  – събиране и създаване на база данни;
  – основни зоотехнически показатели, използвани в семейното управление на млекопроизводството;
  – основни икономически показатели, използвани в семейното управление на фермата;
  – технически дейности, насочени към подобряване на показателите за икономическа ефективност на семейните млечни ферми.

За България трябва да отчетем, че също се прави не малко за фермерите в това отношение. Службата “Съвети в земеделието” имат своите експерти, Професионалния център към Тракийския университет също прави пътуващи семинари, а и други организации се включват с подобна дейност.
Въпрос на желание от страна на фермерите.

Материала носи името Самба, защото бразилските говедовъди започват все по уверено да играят Самбата /разбирай  да развиват говедовъдството си/
 Говедовъд

Самба е бразилски музикален жанр и танцов стил, смятани за една от основните прояви на бразилската култура  и национална идентичност и познати в целия свят като символ на Бразилия и Бразилския карнавал.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР