Отговарят за цената на суровот мляко и цената на сиренето

5

Преди известно време публикувахме статиите

Ние питаме, вие отговаряте – цената на сиренето

и

Защо цената на суровото мляко у нас ще расте

Получихме доста коментари. През последните дни, обаче в медиите се появиха индиректни отговори на нашите анализи, в които се опитахме да анализираме ситуацията в сектора.

снимка:Епицентър

За втори път през тази година, уважавания от нас г-н Недко Митев, дава интервю, в което засяга изключително важни въпроси, от решаването на които зависи както развитието на млекопроизводството, така и на преработката. И разбира се, икономиката на тези две тъй важни производства. Тук трябва да добавим и търговците, които засега гледат повече сейр и не вземат участие във възникналите спорове, но в крайна сметка и те ще пострадат, ако не се намери правилното решение.
За да бъдем точни, ще цитираме г-н Митев от даденото интервю пред Фактор.
За един килограм истинско сирене, са нужни най-малко 5-6 литра краве мляко. През лятото, ние продаваме млякото на 72 стотинки.
Неговата себестойност е 63 стотинки – има 10 стотинки разлика между цена и себестойност.
6 литра мляко по 72 стотинки са 4 лева и 20 стотинки.
Към това се прибавят и 2 лева за производствен разход – става най-малко 6,20,
плюс 20% ДДС. И колко стана – 7 лева. Аз в моите магазини продавам сиренето на 7,40 лв. и натискам цените отгоре. Продавам в малки магазини, имам собствена верига – няма добавка, няма надценка. Въпреки това има тарикати, които продават моето сирене за 11 лева. Аз го давам за 7 лева с отстъпка.
***
Недко Митев е собственик на “Недко Недков – Овчарово”. Има стадо от 10 000 крави Холщайн, вкарал е супермодерна технология, при която за 11 минути се доят по 40 крави. На денонощие от стопанството излизат 100 тона мляко.
В този материал също така, г-н Митев „издава тайната”, как се получава лъскавото сирене по витрините. Може би и това е и отговора на нашия въпрос, кой плаща големите разлики по време на промоциите.
Кой е „благодетеля” на българския народ – мандрите или търговците.
То за фермерите е ясно. Има и други истини в интервюто, но нека тези, който отговарят за недопускането им, да си кажат думата – става въпрос за растителните мазнини, сирене от сухо мляко, използването на желатините и др. подобни, които се използват в сиренарството.
Учените също трябва да си кажа тежката дума – вредно или не. Били сме на няколко форума и там те се въртят като пумпали, но не отсичат вредно или не.
Доста държави, вече започват да забраняват и използването на сухото мляко, след като бе забранено използването на растителните мазнини. Дори една Русия, която е под ембарго, прави тези крачки за да съхрани млечната си индустрия.
На втория ни въпрос – каква ще бъде цената на суровото краве мляко, след няколко месеца, също получаваме индиректен отговор от г-н Иван Грънчаров, от негово интервю във Фермер.бг.
„Имаме недостиг на мляко, произведено в България. Това от чужбина е малко по- скъпо,

Иван Грънчаров

но внасяме 20% от млякото, което се преработва в мандрите. Че това е така, потвърждава и статистиката. През месеците май и юни сме получили с 5000 т мляко по-малко от преходния месец. Картинката през юли и август вероятно ще е още по- лоша”.
Прави чест на двамата животновъди и млекопреработватели, че смело се опълчват против растителните мазнини, сухите млека и всичко нередно, което се извършва в бранша, в които те са активни участници.

 

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ако искате продавайте сиренето и по 6.00лв,а аз ще си го продавам по толкова колкото си искам! И престанете да ни съветвате,че аман от много умни!

ОСТАВИ КОМЕНТАР