“Геномика” ООД и в Панагюрищe

1

За Геномика ООД-гр.Сливен знаят всички говедовъди в България. Фирмата, която е вече, само с немско участие, се наложи отдавна на пазара за семенна течност от бици. Участвах активно в организацията по учредяването ú през 2004 г и след това при първите ú крачки. Първоначално фирмата бе основана от две германски организации – Съюза на говедовъдите в Саксен-Анхалт и ИАК – една от най-големите немски проектантски фирми в животновъдството /включително и реализиране на проектите/ и  сливенската асоциация на млекопроизводителите. По незнайни причини, поне за мен, българските фермери се оттеглиха.

 Още по темата:

Кооперация – вече не е лоша дума

Винаги съм разказвал за един епизод от „зачеването„ на Геномика. Последният разговор, преди подписването, трябваше да проведа с немските партньори в един център за обучение /където бях командирован/, близо до Лайпциг. Срещата бе за 18 ч, след приключване на работата в центъра. Изненадващо обаче организаторите ни съобщиха, че от 17.00 ч ще имаме среща с генерали от НАТО. Разговора беше интересен, но и 18 ч наближаваше. Тогава един генерал започна разговор за Македония: “Малка страна, с много добри хора, но за съжаление много бедни“. Имаше трима македонски колеги, които в израз на несъгласия обявиха, че напускат сбирката. Използвах да се измъкна с тях. Бедна ви е фантазията, какви прегръдки и целувки бяха. Те останали с впечатлението, че  в съпричастност към тяхното решение, съм се присъединил и аз, /а иначе са прави, аз обичам Македония и македонците/. След това ги посетих в Струмица, втория етаж на ресторанта беше само за нас.
Така тръгна Геномика. Сега фирмата има специалисти във всички краища на България, разшири много дейността си, и в момента работи по създаване на организации на производители, след като вече успешно заработи и изградената от Геномика кооперация.

Минавайки през Панагюрище, за да видим Панагюрското златно съкровище, /то задължително трябва да се види/, за да се разбере, за какво става дума, да се почувства величието на нашата страна.

Втората ни задача бе да се срещнем с д-р Дончо Нонов.  Доктора беше малко контузен. Да се „бориш” с кравите не е шега работа, но се отзова на нашата покана. Завършил ветеринарна медицина в Тракийски университет, с достатъчно опит на терена и във фермата – доктора има малка ферма от говеда, месодайно направление. От 2013 г той е представител на Геномика за Централна и  Южна България. Лекуващ лекар е в 40 говедовъдни ферми, а като представител на Геномика, обслужва голям  брой  ферми в района. Всичко което прави фирмата, се прави и от доктора в тези райони на страната.
На първо място продажбата на сперма.
Това става след запознаване на фермера с дадения бик.
След това, отново по желание на фермера, може да се изготви случен план в немския център.
Всичко друго по въпросите на гинекологията, приготвянето на грубите фуражи, храненето и много други услуги, също се предлага на фермерите.
На въпроса ми – как се развива животновъдството в този край, доктора отговори точно и ясно, но с доста мъка в гласа му.
Д-р Дончо Нонов: – “Аз съм един от тях /става дума за фермерите/. Сега става промяната. За много от нас, най-вече тези в млечното направление, вероятно ще е последна година. Ясно, че не можаха да се подготвят през годините за високите изисквания на млечното говедовъдство. Освен това, земята около Панагюрище е бедна, трудно се осигуряват сенажи и силажи, а без тях млечното не е млечно. Вероятно след 12 септември, някои ще ликвидират, а други ще минат към месодайното.
За него, обаче не са готови.
Аз минах по този път. Преди десетина години закупих десетина женски кафяви телета. Започнах да ги заплождам с Абърдийн Ангус – изкуствено. Сега вече имам 30 крави и едва тази година разбрах силата на породата. Телетата ми бяха закупени без проблем и дори получих по 3.50 лева за килограм, което не беше се случвало досега. Вероятно в района ще останат няколко по-големи млечни ферми, около Стрелча, и другото ще бъде прохождащо месодайно направление.

На фона на лошите неща, обаче забелязвам израстване при фермерите. Например, много често обсъждаме даден бик, фермерът го одобрява и въобще не пита за цената. Това говори, че вече са убедени и в изкуственото осеменяване и в генетиката, която получават от новата генерация бици.

Трудно, много трудно ще бъде за животновъдите от моя, панагюрски край. Нито субсидиите стигат, нито земята е добра, климатичните условия също не ни щадят. Но ние сме си революционен края и мисля,че ще справим. Въпросът е, да не сгрешим при създаването на месодайното говедовъдство, защото ако има пак грешки, вече няма да има животновъди.

Всички фермери, които желаят да ползват моите услуги и тези на Геномика ООД,
                     да ме потърсят на тел: 0888 275 169       

ще ги запозная с всички наши услуги – от доставянето на семенна течност, всички продукти, които ползват нашите кооперирани членове, консултации, случни планове, изготвяне на дажби и всичко свързано с говедовъдството.

Интервюто взе Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here