Говедовъдни новини – Уикенд 33/2018

1
КИТАЙ: Стартира мащабна програма за роботизиране на селското стопанство, която един ден може да остави без работа  много от 250-те милиона земеделски стопани в страната. В седемгодишен  пилотен проект, ще се използват  безпилотни трактори, роботи за третиране на пестицидни насаждения и прибиране на ориза. Тестваните технологии значително ще заменят  човешкия фактор при обработката на почвата, ще се  увеличават добивите и намаляват производствените разходи.

ШОТЛАНДИЯ: Тази година липсата на сезонни работници разтърси сектора на ягодоплодите в Обединеното кралство. Само в една ферма са изгнили  60 тона ягоди, защото е нямало кой да ги обере. Това ще наложи  създаването и бързо стартиране на новата система, за сезонни селскостопански работници на (SAWS) за набиране на значителен брой постоянни и сезонни работници, които не са граждани на Обединеното кралство.

КАНАДА: Собствениците на ферми отглеждащи слънчоглед в Онтария, изчерпаха търпението си и се оплакаха в полицията, от огромните тълпи от туристи, които са мигрирали в нивите, като вредители, което води до увреждане на растения.
Повече от 7 000 автомобила бяха паркирани близо до полето със слънчогледи, а любителите фотографи започнаха да търсят най-успешния ъгъл за снимките си.
Хората обиколиха полето от всички краища на нашата ферма. Те просто наводниха обекта и нямаше как да се отървем от тях – каза Бари Бьог, собственикът на фермата. – В резултат на това, призовахме полицията да се намеси. Тя реагира веднага и сега имаме спокойствие..”

БЕЛАРУС: В най-големите градове в Китай, до края на 2018 г. се планира да се открият 100 магазина за беларуски стоки. Освен това, е постигнато споразумение за презентирането на беларуски алкохолни продукти, в известната мрежа на китайските магазини Moutai. За закупуването на беларуските продукти, за контрола върху качеството, организацията и логистиката на доставките, компанията вече е открила свое представителство в Беларус.

РУСИЯ: Министерството на земеделието на Русия, планира да забрани производството и продажбата на сирене и продукти, приготвени с участието на растителни мазнини.
За да се избегнат фалшификациите, се възнамерява  изменение на техническите правила “За безопасността на млякото и млечните продукти.” Днес концепцията за “сирене от други продукти” не е нито в техническите регламенти, нито във федералните закони. Миналата година са внесени 150 хил. тона продукти на 100% произведени с растителни мазнини.Тези продукти са били опаковани и продавани в търговски вериги под формата на сирене.

САЩ: Американеца Дейвид Хейл  отглежда  необичайни домати. Растенията достигат 3 метра височина, а средно те са високи  метър и половина,  Той е произвеждал  домати през целия си живот, но толкова високо, израстват  за първи път. Доматите имат добър вкус и не се различават по големина от обичайните. Световният рекорд за най-високи домати  е 19.8 м. В бъдеще фермерът се надява да го надмине.

СВЯТ: Земеделските производители вероятно най-скоро ще имат голяма конкуренция от продуктите получени, по изкуствен начин, с използване на генното инженерство. Това е специфична форма на клетъчното земеделие. В момента инвестициите в лабораториите са огромни.

КИТАЙ: Е най-големият износител на чесън в света. Осигурява 79% от търгувания чесън по света, и изнася чесън за 160 държави, включително и България и Румъния. Ежегодно се произвеждат около 800 хил. тона чесън, известен и като “остър език”. В света се произвеждат  над 1,1 милиона тона чесън годишно. 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here