Швейцария – страната на победилия социализъм ли е

2
Артем Беллов завършва Държавен университет в Санкт Петербург, специалност мениджмънт (“Стратегическо управление и маркетинг”). През 2000-2009 г. е партньор на консултантската фирма “Алт”, специализирана в управленско консултиране. Той е ръководил повече от 40 комплексни консултантски проекта в следните сектори: инженеринг, селско стопанство, авиация, производство на инструменти, автомобилостроене, химикали, търговия на дребно, дистрибуция и логистика, фармацевтика, лека промишленост и дървообработване. През 2009-2012 г. е работил в Министерството на земеделието, като съветник на министъра.
Искаме да ви запознаем със статията на Артем Беллов

„Как да продаваме суровото мляко два пъти по-скъпо на пазара”.

Материала обаче се отнася за Швейцария, но това не пречи да се използва нещо, което са направили шевйцарците. Разбира се, че при нас може да се случи много трудно, защото Швейцария не е в ЕО, и нашите закони и правила не важат за нея.
Този материал е написан от Артем Беллов, един от най-добрите анализатори по отношение сектор мляко, не само в Русия, но и в света.

Три компонента са важни за да  успеете с млякото:
1 – експортни субсидии,
2 – защита срещу вноса и
3 – саморегулиране при ценообразуването на пазара на сурово мляко.

Това е опитът на малката Швейцария, която даде на света Nestle – компанията номер едно на световния пазар на млечни продукти. Страната произвежда около 3,5 млн. тона мляко, /това е почти четири пъти повече от България/ и  изнася продукти в размер на около 800 хиляди тона, в еквивалент на млечни продукти.  Изнася се най-вече – сирене и мляко на прах и известния швейцарски шоколад.
Субсидията за сирене при износ е около 0,15 франка на литър мляко или около 1,5 евро на килограм готов продукт.
Вноса на млечни продукти е  безсмислен, защото изискванията за това са непосилни за търговците. Освен това, краве мляко и мляко на прах, както и повечето други млечни продукти, с изключение на сирената, е  невъзможно да се внасят в страната.
В резултат на това, цената на суровото мляко на пазара, всъщност е двойно по-висока от тази в Германия и има тенденция към 0,65-0,7 франка, това се равнява на 1.2 лева. Тя варира значително в зависимост от това къде ще се използва млякото в бъдеще: за производството на сирена, домашно сирена, биологични или други млечни продукти. Цената на биологично мляко е с изразена сезонност и е  около 0.8 франка/1.40лева/ средно годишно.

Още по темата:

Лятото на една крава в Швейцария

Рекордьорката на Швейцария само с 180 112 кг мляко

Страхотно – 5 х 100 000

Защо преработвателите купуват млякото на тази цена?

Първо, те нямат избор – има създаден изкуствен недостиг на суровини на пазара. За вноса казахме, че не е възможно.

На второ място, има споразумение между производители и преработватели за тези цени на дребно. Договорените цени имат препоръчителен характер, но действителните цени на договорите рядко се различават от тези,  с повече или по-малко от няколко процентни пункта.

На трето място, животновъдите  се подпомагат от субсидии: производителите на сирене ги получават директно. Производителите на сухо мляко – чрез подкрепата за износа на шоколад, за производството на който се влага сухо мляко.

В резултат на всички „манипулации” с цената на суровините, цената на крайния продукт на вътрешния пазар е изключително висока.

Но Швейцария няма да е страна на „победилия социализъм”, ако чрез тези механизми за държавна подкрепа, земеделският производител, който притежава 25 крави, няма годишен доход от 50-60 хиляди франка /80 000 лева/ след данъците.
Високите доходи, активното насърчаване на потреблението на местни млечни продукти, както и позиционирането на швейцарското мляко, като бонус в ръцете на производителите, крепят все още този „социализъм
”.

Швейцария

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here