Трудно време за немските фермери – но ще има помощи

1

Едно горещо лято „пречупи” немските фермери. Какво да кажат нашите фермери, които всяка година се „пържат” на този огън, плюс негарантирани цени за продукцията.
Инак фермера навсякъде си е фермер.
Немските фермерски организации поискаха един милион евро помощи за щетите нанесени от сушата.
Нашите управляващи, които обикновено започват безкрайни преговори с искащите, докато накрая ги залъжат с някой лев, и то при всеки случай, не винаги отишъл на точното място.
Немското министерство обаче веднага възложи на експертите да оценят щетите. Те се оказаха за около 680 млн. евро и съгласно приети правила за Германия, 50% от тази сума се поема от федералното и провинциално правителство, а останалите 50% са за сметка на производителя.
С други думи, няма на 100% обезщетение, да се дава на пострадалите.
Или с други думи, на фермерите ще бъдат раздадени 340 млн евро. Министърът на земеделието Джулия Клокнер обяви, че е влязла в процедура за осигуряването на 170 млн. от федералното правителство, и това трябва да направят и провинциите.
В своето изказване министъра казва:
– На животновъдните стопанства следва да се даде приоритет.

Дано това изказване да не е само на думи, както в повечето случаи става при нас.

Според оценките на експертите, 10000 компании са толкова засегнати, че са застрашени от фалит. С други думи, на всеки 25 ферми – една е заплашена от ликвидация.  За да получиш субсидия ще е необходимо да има 30% намаление на добива. На искането за повече помощи – министъра отговаря:-
„Федералното правителство не може да си позволи толкова много пари”.

В Германия селскостопанското производство се очаква да бъде с 20% по-ниско тази година. Четиринадесет от шестнадесетте германски провинции, са проявили интерес към федерална програма за подкрепа, рядък факт в такава децентрализирана държава.

Организациите също се борят за всеки цент, и един от ръководителите им казва:
– Пострада  производството на тревни  и груби фуражи поради сушата. На същото положение са и царевицата, захарното цвекло и картофите. Тъй като предлагането на фуражи за животни е подложено на голям натиск, млекопроизводителите намаляват производството си, защото  купуват допълнителна храна за добитъка си на много по-висока цена. Те използват понастоящем  готов фураж, оставен за зимата.  По този начин животновъдството също е в беда.”

Средните добиви от зимен ечемик са  6 тона от хектар, при средно 7,4 тона на хектар за миналата година, или спад от 18%. Намалено общо производство от 1.7 млн.т. При зимната ръж се очаква добив от 4 тона на хектар, при 5.7 т за миналата година.
източник:DW

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР