Финландия – Фалират ферми и в богатите страни

1

За Финландия  даваме статистика само за поголовието от Холщайн.

Броят на кравите от тази порода е 130500 /данните са 2017 г/.
Под контрол на продуктивните качества са 92 000 бр крави.
За 305 дни лактация те са дали средно по 10 243 кг мляко с 4.14% м.в и 3.45% протеин.

Финландия е северна страна, но въпреки това е с много добре развито говедовъдство. Разположена на площ от 328 423 км² и с население по-малко от 6 млн, тя една от най-богатите страни и е най-добра за работа и живеене. Не така обаче стоят нещата в говедовъдството.

 Спадът в рентабилността засегна, на първо място, малките ферми за млечни продукти.
1100 млечни ферми във Финландия ще спрат да работят до 2020 г. Лошата реколта, загубите и депресията на земеделските производители, оказват влияние върху състоянието на финландските ферми. Сушата също се отразява. Рентабилността на финландските ферми е паднал толкова много, че производството става нерентабилно в много различни области: отглеждането на култури за млечни ферми, производство на месо, домашни птици за разплод и поддържане на оранжерии. Това се отразява и на заплащането в земеделието.

Средната заплата на един земеделски производител на час е по-малка от четири евро.
Финландският център за природни ресурси, годишно изчислява нивото на рентабилност, на базата на счетоводната документация на 800 домакинства. Кризата на рентабилността сега най-тежко засяга млечните ферми. Вероятно  1100 млекодайни ферми ще спрат производството на мляко до 2020 г.  Земеделските предприемачи чакат подходящото време за спиране на производството. Решението за закриване на стопанството, може да бъде взето, след прибиране на реколтата или по време на смяната на сезоните. Решението за спиране на стопанството, може да бъде повлияно от факта, че фермера е  получи подкрепа от ЕС за изпълнението на проект. В този случай прекратяването на производството може да доведе до налагане на санкции.

Какви са причините.

Преди няколко години санкциите, наложени на Русия, намалиха износа на млечни продукти от Финландия. Цените за млекопроизводителите намаляха, а разходите за торове и енергия нараснаха. Поради тези причини много ферми имат дългове.
В много ферми решението за закриване на производството има и други причини: криза в семействата на производителите. Много фермери изпитват сериозна криза, депресия, чувстват потисничество. Поради това, често имат  проблеми в семейните отношения и проблеми с алкохола. Всички тези трудности влошиха работоспособността на финландските фермери. Анкетите на фермерите  показват, че психологическите проблеми и саморазрушителните мисли за мнозина са ежедневни.

Организациите търсят фермери, които са започнали да се чувстват депресирани и им предлагат помощ. Така се появи проектът “Грижи се за фермера”. Доброволци посещава фермите   и слуша историите на собствениците на ферми за икономически проблеми и семейни проблеми. Ако е необходимо, се създава програма за решаване на проблеми и помагат  за нейното изпълнение.

Прогнозата на Финландския център за природни ресурси, относно промените в селското стопанство, отчита периода до 2025 г. По това време около една трета от фермите във Финландия ще спрат да работят. Сега във Финландия има общо около 45000 земеделски производители, а от 2025 г., в съответствие с прогнозата, ще останат  37124. Това означава, че за следващите седем години ще бъдат  затваряни всеки ден по три ферми. В тази ситуация животновъдството ще страда най-много. Печелившият сектор ще бъде отрасълът за отглеждане на зърно. Площта на полетата за тези цели ще бъдат непрекъснато разширявани. Ферми, които изоставят млекопроизводството, ще участват в производството на зърно.

Въпреки че обемът на селскостопанското производство не е намалял, въпреки затварянето на стопанствата. Останалите стопанства са в състояние да увеличат производството толкова много, че общото ниво на производство все още не е намалено.
източник:DW

1 КОМЕНТАР

  1. Аз съм болен . Доволен съм , че и другите са болни като мен. Така ми звучи това заглавие.

ОСТАВИ КОМЕНТАР