Цената на кравето мляко – нагоре

3

В нашата статия:

Защо цената на суровото мляко у нас ще расте

Предсказахме, че цената ще тръгне нагоре.
Засега у нас това се случва в малък брой ферми, където цената на млякото е увеличена, с няколко стотинки за август. Сега се чака, какво ще се случи през септември.

Мляко няма, млади разплодни животни, също няма. Наличните са много по-малко от необходимите, а след заветната дата – 30 август, когато животните стават свободни, никой не знае по кои пътища ще тръгнат – към кланиците или ще останат  в оборите.
Все пак, нашата прогноза се сбъдва, за повечето страни от Европа, където процесите са нормални и се командват от ситуацията на пазара. Цената на млякото, с една дума, след хода напред през август, сега ще върви напред и през септември.
Най-големият изкупвач на мляко в Европа – FrieslandCampina, гарантирана цена за септември 2018 г. 37.00 евро за 100 килограма мляко. Това е с 1,25 евро повече, в сравнение с гарантираната цена за миналия месец (35,75 евро). Гарантираната цена се отнася за мляко с 3,49% протеин, 4,47% м.в и съдържанието на лактоза 4,51%. Тази цена не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 800 000 килограма мляко годишно.
Гарантираната цена на биологичното мляко за септември ще е 47.00 евро за 100 килограма мляко. Осигурената от FrieslandCampina цена за това мляко се увеличава с 2.25 евро в сравнение с август (44.75 евро). Гарантирана цена се отнася за 100 кг мляко с 3,47 % протеин, 4,41 % мазнини и 4,51 % лактоза и не включва ДДС. Посочените суми се отнасят за средна доставка на 600 000 кг мляко на годишна база.

Полша: На пазара на мляко най-после е отбелязана положителна промяна. През юли, за първи път тази година, имаше леко увеличение на средната цена на млякото. Средната изкупна цена в сравнение с юни, е увеличена с 0,7%.
“Въпреки, че увеличението е козметично, след шест месеца надолу, цената тръгва нагоре и е предвестник на хубави дни” – казват полските фермери.

Увеличаването на цените се подкрепя и от ситуацията в стопанствата, причинена от сушата тази година. Недостига на фураж, ще доведе до намаляване на отглежданите крави, което от своя страна е причина за намаляването на млякото тази година.
Недостига на фураж, ще доведе до намаляване на отглежданите крави, което от своя страна, ще доведе до цялостно намаляване на производството. При по-малко доставки на суровини, може да се надяваме, че млекопреработвателните предприятия ще увеличат ставките, плащани на производителите.
Средната изкупна цена за кг сурово мляко през юли в Полша е 62 стотинки.
Govedovad.com

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. ЗАПИТВАНЕ.- ДО КОЯ ДАТА ТРЯБВА ДА ЗАДЪРЖИМ ЖИВОТНИ ПОД СЕЛЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ МОЛЯ, ОТГОВОРЕТЕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР