Наредба 3 – Позицията на г-жа Мария Степанчева

4

На редакционната поща на сайта се получи емеил, от г-жа Мария Степанчева, с нейното изказване на среща с Министъра на земеделието, относно промените в Наредба 3.
Поместваме цялото писмо на г-жа Степанчева, без корекции и редакторска намеса.
Govedovad.com


Аз смятам, че Наредба 3, която беше приета, е много хубава и показва държавническо мислене. Дойде вече края  на онзи период, когато не се плащаха данъци, произвеждаха и всеки си прибираше средствата, а от къде се пълни хазната не ги интересуваше. Дойде времето,  когато всички трябва да сме на светло. И в момента на някои хора не е изгодно, защото същите тези хора, които искат ставката да я няма, казват – вие нямате представа колко хора ще излязат по ДДС, а къде са били те досега и защо те не са плащали данъци. В наредбата действително се прие автохтонните породи да не доказват, защото са нископродуктивни, които представляват интерес за страната, защото с тези болести които възникват, може да дойде момент, в който тези животни да спасят положението в страната.

Мина една година, през която се реагираше за дискриминация. Много правилно направихте тежестта еднаква, с която се маха дискриминацията, поради която събориха чл.23 Този праг, който се прие, на който реагирах в самото начало, също е дискриминация но ние не реагирахме тогава защото сме на по-високо ниво, а те действат по-първично.

С какво животните над 250 броя се отличават от останалите. Казват, че при големите  производството е голямо и може да се издържат. Но тези хора имат изключително големи разходи. Питам защо малките не си направят големи ферми за да имат и те големи облаги. За да сме справедливи към всички, и да няма дискриминация, този праг не трябва да го има за да сме на равни начала. Тази мярка се нарича мярка за обвързана подкрепа и е обвързана с производство. Всяко животно, което показва продукция трябва да бъде субсидирано равностойно с другото животно.

Казват че тази мярка е са подпомагане на малките и средни ферми Тях достатъчно сме ги подпомагали години наред и не са мръднали напред. Много години търпяхме негативизъм заради тях. Те нищо ново не научиха и нищо старо не забравиха и не можем повече да ги толерираме.

Ако е допълнителна помощ както беше за млякто  – да при спада на цените малките имаха по-големи загуби и затова се реши до 250 бр. за се подпомогнат с една сума. Тази схема не е социално министерство. Ако не могат да се издържат да се запишат в социалното министерство.

               Те разделиха бранша, казват не ни интересуват говедата, интересуват ни овцете. Трябва да се направи всичко за да бъде обединен бранша.

 Пак щели да искат оставки, каква е тяхната цел, искат да командват  и всички да ги е страх..

Двете асоциации сме твърдо тази модулирана ставка да я няма за да бъдат всички равни. Не приемаме заплахи, ще се противопоставяме. Защото Борисов каза когато те бяха на протест къде бяхте Вие…  Като излезнат те на протест и ние ще излезем за да покажем че сме много….

Нашите хора питат защо няма де минимис и за нас, но ние сме разумни, не Ви извиваме ръцете защото знаем, че няма бюджет няма от къде да го вземете. Запазваме правото през следващите години говедовъдството и биволовъдството да бъдат приоритет.

Мария Степанчева, биволовъд

 

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Ами и ние сме малки ,но сме вече 10 години по ДДС,трудно е но не е невъзможно!

  2. Степанчева не те ли е срам да лъжеш те малките повече плащат от големите ти щот много плащаш данъци затова строиш кооперации в стара Загора не ти ли омръзна даси подлога на зоров

  3. изказвания от подобен род-характерни за едрите фермери-показват колко е зависим големия фермер от политиците.

  4. Степанчева с тези пресконференции покрай министрите толкова си се ояла че вече на човек не мясаш внимавай покрай Ачс да не погнат и тебе

ОСТАВИ КОМЕНТАР