Африканската чума (АЧС) стигна до Белгия

0

Белгия потвърди избухването на 2 случая на африканска чума по свинете (АЧС) при популацията от диви свине.
Това е първия известен случай на вирусното заболяване в Западна Европа, откакто вирусът се настани в Грузия и Армения през 2007 година.
Вирусът е открит в две диви свине, на място близо до много граници. Намира се на около 20 километра от френската граница, както и на 20 километра от границата с Люксембург. Германската граница е 65 километра.

Инфекцията е открита чрез редовни изследвания при две свине. Белгийските власти предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Не е ясно докъде е стигнал вирусът в Южна Белгия. Най-близкото известно място за съществуването на вируса сред дивите свине е около Злин в източна Чехия. Това е на около 1000 км на изток.

АЧС е имало в Белгия, но е била ликвидирана през 1985 г., ситуацията е сериозна, защото Холандия е само на 150 км на север. Взети са крути мерки по отношение спазването на правилата при транспортиране на животни. Камионите, които транспортират например прасета от страни, в които има ферми с АЧС, ще трябва да бъдат почистени допълнително на границата. Освен това интензивно се наблюдава популацията на дивите свине в Холандия.
Тодор Арбов

ОСТАВИ КОМЕНТАР