Конгрес на ветеринарите – говорят професорите

2

Незнаем дали на този  конгрес са присъствали наши ветеринарни специалисти, в момента те са по „бойните” полета на южната и северна граница. Но ако е имало техен представител, сигурно ще разкаже по-подробно, какво се е случило в далечна Япония.

В Сапоро се проведе XXX Международен конгрес по лечение на болестите по говедата, на който се събраха повече от 2000 експерти по едрия рогат добитък, от много страни.
В рамките на конгреса се проведе Международен симпозиум, на който експертите обсъдиха основните въпроси, свързани с поддържането на здравето и благосъстоянието на говедата. Обсъдени са въпроси по лечение на респираторните инфекции по ЕРД, предотвратяване на кокцидиоза, поддържане на здравословен метаболизъм в преходния период и хранене на телета.
Поместваме някои от по интересните изказвания на световно известни ветеринарни лекари:

Професор Joseph Blondeau/Канада/:Антибиотиците и отговорното им използване в животновъдните ферми, се превръщат в актуална тема в целия свят.  Антибиотиците са от съществено значение за здравето на хората и животните, но употребата на антимикробни средства винаги трябва да бъде отговорно. Важно е да се уверите, че в самото начало на заболяването, се използва правилният антибиотик при необходимата доза и за нужния период от време. Това ще увеличи максимално ефективността на терапията и ще сведе до минимум риска от появата на резистентни щамове.”

Професор Heidi Enemark от Норвегия говори за правилното лечение на кокцидиозата. Кокцидиозата е често срещано заболяване, което засяга крави и от месодайното и от млечното направление.
При липсата на навременна диагностика и лечение на кокцидиозата, тя  е в състояние да окаже отрицателно въздействие върху благосъстоянието на  добитъка, както и за увеличаване на загуба на животни.  Важно е  във фермата,  да се сведе до минимум  развитието на кокцидиоза. Това става с повишаване на хигиенните изисквания,  да се поддържа здравето на телетата, се наблюдава състоянието на животните, а това става с ранна диагностика на заболяванията и оптимална продължителност на лечението
.

Професор Майкъл Стийл от Университета на Алберта (Канада) представи  нови данни за хранене новородени телета – друг ключов момент, от който зависи благосъстоянието на животните.
“Навременното развитие и получаване на големи обеми на коластра с високо качество е ключът към здравето на младите говеда и тяхната бъдеща производи-телност. Коластрата има висока енергийна стойност, съдържа голям брой  макромо-лекули и биологично активни компоненти (различни от имуноглобулини), които са от съществено значение за нормалното здравословно развитие на телетата.

На конгреса, Bayer,  презентира плакат, където дебело са подчертани борбата с вредителите, на наблюденията върху чувствителността на патогените към антибиотици, използвани за лечение на мастит и респираторни заболявания, както и представи резултатите от прегледа на разпространението в световен аспект на асимптоматична кетоза при крави в ранен период на кърмене.

(Източник: Руската пресслужба на Bayer).

2 КОМЕНТАРИ

  1. Нищо, ново под слънцето:Тия заболявания ги имаше в ТКЗС и сега при набеденитеФермери. ПРИ ДОБРИ ТЕ СТОПАНИ, НЯМА ТАКИВА ЗАБОЛЯВАНЕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР