Щом президента Путин е начело – ще стане

2

Путин представи програмата за развитие на агропромишлен комплекс за 2017-2025 г.

Много от по-възрастните си спомнят култовия Съветски филм „Разораната целина”, в които се проследява създаването на колхозите. Сега, след повече от 80 години от този период, се дава нов старт на създаването на Аграрно-промишлен комплекс.
Руснаците опитаха да произвеждат в по-малки стопанства, но не им се получи. Точно обратното се случи, когато започна създаването на АПК от нов тип. За втора поредна година, в Русия ще има рекордни добиви на зърнени култури и голям износ.

Вчера президента Путин представи програмата за развитие на агро-промишления комплекс за 2017-2025 г.
Govedovad.com


Президентът Владимир Путин одобри състава на Съвета за прилагане на федералната научно-техническа програма, за развитие на селското стопанство за 2017-2025 г.
С постановлението на президента, заместник-министъра по земеделие Алексей Гордеев и съветника на президентът Андрей Фуршенко са назначени за съпредседатели на съвета.

В състава на ръководството влизат още министъра на науката и висшето образование,  още един заместник-министъра на земеделието, като председател е президента Путин.

Федералната научна и техническа програма за развитие на селското стопанство за периода 2017-2025 г е разработена в съответствие с президентски указ :
“За мерките за изпълнение на държавната научно-техническа политика в интерес на развитието на селското стопанство” (21 юли 2016 г.).
Агенциите, които отговарят за разработването на програмата, трябва да докладват ежегодно на председателя на Руската федерация за напредъка по прилагането му.

Както се съобщава, програмата има за цел да повиши иновационната дейност в селското стопанство, да привлече инвестиции в сектора, да подпомогне развитието на инфраструктурата, да осигури програми за обучение, да развие пазара на труда, и да разработи  нови и перспективни области за развитието на сектора.

Според авторите на програмата, поради въвеждането и използването на технологии за производство на семена от по-високи категории, нивото на зависимост от вноса в тази сфера ще намалее с не по-малко от 30%.
Използването на съвременни технологии за разплодни продукти, ще намали зависимостта от вноса на родословен материал най-малко с 20%.

Нивото на зависимост от вноса на висококачествени фуражи, фуражни добавки за животните, трябва да бъде намалено с поне 25%, лекарствата за ветеринарна употреба – най-малко 50%. Освен това, ще се намали на половина зависимостта от контрола на качеството на вноса на селскостопански продукти, суровини и храни, както и на генетичен материал. Ще се увеличи  броя на организациите, които предоставят услуги за научни, технически и иновативна дейност в областта на селското стопанство с 25%.

Предполага се също така, че предприятията ще сключват поне 50 лицензионни споразумения с научни и образователни организации, работещи в областта на селското стопанство. Броят на защитените резултати от интелектуална дейност в областта на агро-промишлени комплексни технологии ще се увеличи с не по-малко от 25%, включително поне 10% – в чужбина.

От началото на 2016 г. в Русия е имало 436 организации, които извършват научноизследователска и развойна дейност в областта на селскостопанските науки.

Аграрните науки заемат последното място в структурата на разходите за наука, с дял от 1,6%, значително изостават от водещите традиционно технически науки (73,4%) и науката (17.4%).

 източник:Московские новости

2 КОМЕНТАРИ

  1. Рекордни добиви=Вакса и долно качествена ВОДКА да има за селяните в Русия. Това е ПРОГРЕСА

  2. А когато Путин вече го няма , отново всичките грандоманщини ще се сринат!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here