Индийците, факири и при млякото

0

Оказа се, че индийците са факири и при млякото.
Приблизително 68% от всички  млечни продукти в Индия, са нарушили стандартите на Института за безопасност на храните в Индия (FSSAI). Тази констатация идва, въпреки неотдавнашното предложение на регулаторите, за глоба, от около 14 000 долара или доживотен затвор, за целенасочено прибавяне на примеси към хранителни продукти.

 Индия е водещият световен производител на мляко, което представлява около 18% от световното производство на мляко.

По обем продукцията е 146 милиона тона в страната. Но съществуват опасения, че повече от 60% от него е замърсено, в резултат на лоши практики във веригата за производство и доставка на мляко. Според експертите, мляко е подправено с замърсители като карбамид, сол, детергент, течен сапун, борна киселина, сода каустик и водороден пероксид, които са вредни за здравето.
От 2016 г. насам, в Индия се консумира по 480 грама мляко на глава от населението на ден. Очаква се този брой да нарасне до 800 грама през следващите 50 години.

Фалшифицирането и подправянето  на храните представлява сериозен проблем в тази огромна страна. Когато некачествената храна се консумира в прекомерни количества, рискът от необратими увреждания на различни органи, се увеличава няколко пъти, както и рискът от рак.
Тези проблеми в Индия са толкова сериозни, че са разработени комплект мерки, за откриване на фалшификациите, за да се даде възможност на гражданите сами да откриват примесите в  храната, която са закупили за себе си.
Освен това страната получи писмо от Световната здравна организация (СЗО). В него се казва, че неуспеха да се проведе незабавен контрол на  качеството на млякото и продуктите, ще доведе 87% от индийските граждани да страдат от сериозни заболявания, като рак до 2025 г..

 Информацията е от „млечен репортер”

 

Факир (на арабски: бедност, бедняк) е странстващ индийски аскет. Много сръчен, много обигран човек. В по-широк смисъл се употребява за човек, който е способен на особено трудни действия, смятани за свръх човешките способности.

ОСТАВИ КОМЕНТАР