Да има или да няма мобилни кланици

7

Ако някой си е мислил, че с лека ръка месопреработвателите ще гласуват предложените промени в Наредба 4, просто жестоко се лъже.
Всъщност, истинският дебат, ако искате го кажете и „война“, започва сега. Пълен абсурд е опитни играчи, като месопреработвателите, да се оставят, да им вземат част от бизнеса. Защото, вероятно проработят  ли  мобилните мандри, в тях ще се колят животните, част от които  досега са се колели в месопреработвателните предприятия. Този, който е колел досега на “къра” или в двора, така ще си и продължи, но ….ако не се вземат драконови мерки.
Защо, животновъдите избягват услугите на кланиците.
И това е ясно на всички заинтересовани по веригата.
На практика, в момента има негативизъм в отношенията между двете групи -животновъди и месари.
Причините ги знаем всички, и не е необходимо да разлайваме кучетата.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [57.97 KB]

7 КОМЕНТАРИ

  1. Ние нямаме работеща схема, в която да имат доверие едни на други. Имаме посредник търговец, който си търси най-добрата цена по кланиците, но натиска производителите до където може!

  2. Всичко се получава заради чиновническо недомислие на законите и най-вече на подзаконовите актове и прилагонето им на практика. Мобилни кланици работят поне според мен повече в САЩ, Нова Зеландия и Австралия. В Европа се използват от дребните стопани или малки кланици или общински такива. Защо у нас не се ползва този почин който в същност е много добър. Първо заради европейските изисквания които у нас са преиграни и друго защото малко хора биха се захванали с този бизнес макар, че е обещаващ. Да започнем от маркирането на животните и отчитането им в системата, другото нещо електронния пътен лист и специализирания превоз на животни където нещата са трагикомични. Там излиза, че дори да продадеш на съседа си животно трябва да е с електронен пътен лист и превозено със специализиран превоз който в България обикновено е камион. Има общини в които няма регистриран нито един специализиран камион. В другите страни се признават и ремаркета и такива лекотоварни автомобили. Няма наблизо ветеринарен лекар който да ти издаде пътния лист или да прегледа животното за клане. Да в големите ферми кланичните пунктове работят добре също и мобилните мандри но нещата ще се оправят и канализират след като се отстранят чиновническите грешки.

  3. Да има да има променете закона и в карайте мобилните кланници и баба като реши да заколи пиле да трябва в мобилна кланица да е. Боклуци направете живота невъзможен

  4. Защото, като закараш сутринта агнета в кланница, ще се наложи да ги подържиш в камиона час – два или както беше в моя случай цял ден ( да загубят някое килце) и после като видиш, че ги закачат на ченгела полуживи…. и ти се отщява да работиш с кланници

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here