ОТВОРЕНО ПИСМО: НСГБ – Да не гледаме на колегата в канчето, а да напълним своето

0

На редакционната поща на сайта Govedovad.com се получи следното писмо от Националния съюз на говедовъдите в България /НСГБ/, което публикуваме без редакторска намеса и цензура.
Govedovad.com


През последните години, фермерските конфликти са основно за разпределението на субсидиите. Всеки иска да получава повече от другия, но без да дава продукция. Обвързаната подкрепа през последните две години, сякаш сложи малко ред при предоставяне на субсидиите. Резултатите не са кой знае какви, но все пак увеличихме с 60-70000 т годишното производство на мляко.

Във  връзка с появили се публикации относно субсидиите, които получават т.н големи говедовъдни ферми, искаме да внесем яснота.
Големите ферми в България се броят на пръстите на двете ръце, а тези с над хиляда броя, са точно пет.
В тези пет ферми през тази година се отглеждат над 11 000 бр. крави. От резултатите при контролите и предаденото мляко, тези крави са с производство от 10 000 кг мляко годишно. С други думи, тези стопанства произвеждат близо 20% от общо добиваното мляко в България.
Предстой влизане в нов период на ОСП. Депешата от Европа е, че ще продължи субсидирането, но всяка година ще се търси положителен резултат от подпомагането. Няма ли такъв, няма подпомагане. Така че, по-добре е да не се гледа в канчето на колегите, а да се стремим да напълним нашето.
Нормално е в тези ферми да се получават рекордни резултати по отношение на млечността. Там се работи с едни от най-добрите бици в Света. А тяхната сперма е скъпа. Работи се със сексирана семенна течност. И тя също е скъпа. Отскоро се работи и с ултрасекс материал, който също е скъп. Към доилните инсталации в тези ферми има автоматично извършване окачествяване на млякото. За храненето и гледането е ясно, че е на ниво, за да се получават рекордни количества мляко. В допълнение, голям брой от тези животни, са внос от чужбина и са с много добра генетика. Така че, парите, които тези ферми получават за селкция са напълно заслужени.
По отношение, на посочения брой отглеждани животни в тези ферми, също има неточности.
Никола Ангелов е получил субсидии не само за отглежданите крави, но и за стадо биволици.
Недко Митев, наистина има най-голям брой крави, но не всичките са били под селекция.
Ненко Трифонов освен кравите отглежда и стадо биволи.
Димитър Зоров отглежда над 2000 бр крави и 3000 бр овце, което увеличава и субсидията.
Все пак, когато се пишат подобни материали, нека авторите да бъдат точни, а не да представят удобните за тях цифри. Данните в системата на БАБХ за броя на животните се променя ежедневно. Броят на кравите в справката за ежемесечния контрол за качество на млякото, също се променя ежемесечно, в регистъра за категоризацията на фермите, броят на животните също не е актуален, защото категоризацията отпадна.

Цитираните горе ферми са членове на НСГБ и са едни от най-добрите в България. Това са големи ферми, които всеки ден са на „ръба на бръснача”. Една такава ферма, може да фалира само за една седмица, докато при по-малките единици шансът за оцеляване е много по-голям.
Нека да се запази колегиалният тон между фермерите, и заедно да преследваме целите ни за по-голямо производство на мляко и качествени млечни продукти.

Национален съюз на говедовъдите в България /НСГБ/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР