Сливен – Красотата на Рисистите коне

0

Сливен – Първо изложение на Рисистата порода коне.
Страхотни коне, страхотна организация

 В прекрасния слънчев октомврийски ден, по време на Първото изложение на конете от породата, показаха истинската си красота.
Един до друг играеха своя танц жребците, а кобилите им пригласяха. Изживяването беше страхотно за присъстващите.
Г-н Пламен Левков съобщи за овце и кози следното: – “Искаме това първо изложение да стане традиционно. Също така мястото на провеждане, тук в Сливен, също да бъде традиционно. Сливен има достоен представител при нас – Георги Георгиев от с. Самуилово. В нашата асоциация /Национална асоциация по коневъдство/, членуват 1500 коневъди и симпатизанти. Контролираме над 12 000 коня. Всичко това е коректно вписано в развъдните книги и минава през съответните тестове.
При рисаците имаме записани в книгата 134 кобили и 36 женски кончета. Разбира се, и жребците. Имахме доста недостатъци, но все пак това е първото изложение. Искам да благодаря и на шефката на Изложбената площадка – г-жа Янка Стефанова, за създадената перфектна организация. Чувствахме се като в нашите бази. Ето защо и я наградихме с почетната розетка на асоциацията.
Нашата работа е не само да хвалим, но и да критикуваме и този път няма да премълчим и кажем нашата гледна точка. На фона на атлетичните коне, „лъснати” до блясък, водачите им бяха, като малки гаврошовци. Облечени в дрехи за кафенето или за парка. Все пак, всеки клуб може да спретне един екип за водачите на конете. По радиоуредбата се чуваха призьори, награди, международни участия, а водачите, като изпаднали германци.
Второто нещо е несинхронизиране на провеждане на изложенията. В един  същи ден се провеждат изложби на три места в България, денят е отворен за ловджиите, а след обяд беше мача Левски-ЦСКА.
Все пак труда и ентусиазма на коневъдите трябва да бъде възнаграден.
И накрая, една чисто човешка критика към членовете на асоциацията. Както му е реда първи минаха асовете и съответно си получиха наградите. Всеки си взе розетката и отиде на кебапчетата. След асовете минаха кобилите.
Картинката същата.
Последни бяха малките кончета. И там така.
Последен остана един ентусиаст, вероятно новак в бранша, които без публика /тя беше вече при кебапчетата/ направи няколко обиколки пред съдията и нашия екип. Би трябвало, големите да не мислят, че са чак толкова големи и да подкрепят този младок, той заслужаваше това”.

И накрая за нашето момче от Сливен – Георги Георгиев.
Всъщност Сливен никога е нямал традиции в конния спорт, но Гошо направи така, че да се говори и за нашия град. От малък все гледа да е покрай или върху конете. Преди десетина години решава да влезе в Елита и си купува първият жребец, след това втори, че и трети. Вижда, че само с родна селекция не става, и тогава купува от Италия жребеца LOVELOCK ROC. Независимо, че жребеца е бил вече на годинки – роден е 2005 г, същият става дерби кон на България за 2015 г. През живота си този жребец е „заработил” над 250 000 евро от състезания /преди да дойде в България, че да не отидат проверяващите при Гошо/. След това Георги купува кобила Убела, също от Италия, и сега има четиримесечно жребче, което ще готви да наследи баща си – LOVELOCK ROC. Същият вече е излязъл в почивка и чака да стане в най-скоро време баща на 15-то конче.
С пожелания за бъдещи победи към Георги.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР