Божидар Иванов – преди форума ”Развитие на земеделието”

0

Пред „прага” сме на  V-тия Научно-приложен обзорен форум на тема:

„РАЗВИТИЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ТЕНДЕНЦИИ НА СТОКОВИТЕ ПАЗАРИ“.

Събитието се организира от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към ИАИ, подкрепя се финансово от Фондация „Америка за България“ и Посолството на Кралство Нидерландия в България.
Обърнахме се към един от организаторите и главния модератор на форума доц. Божидар Иванов, да ни каже, какво се очаква да донесе този форум на българските животновъди.

Божидар Иванов: Очакванията ни са, фермерите като панелисти да кажат накратко, как оценят нашите предвиждания и какво означават те за секторите, които представляват. Както и да формулират 1-2 основни въпроси, които да попаднат на вниманието на заинтересованите страни и ако имат, да предложат възможни решения, с които да се подобри работата. Тези конструктивни идеи, ние ще се опитаме да съберем и обобщим, и предадем на вземащите решения, което ще бъде и резултата от конференцията.

Конкретно моето проучване се  отнася за различията между отделните стопанства в земеделието, като цяло. Оказва се, че стопанствата със Стандартен производствен обем до 8 000 евро си приличат много и не съществуват значими разлики между тях.

Тези между 8-15 хил.евро са си отделна група, която има потенциал за развитие. Останалите от 15 хил.евро и нагоре също могат да бъдат групирани заедно.
За периода 2011-2016 г. в сравнение с 2005-2010 година, най-голям ръст на стандартния производствен обем, има при стопанствата от 8 до 250 хил.евро, а като абсолютна стойност на икономическия резултат са тези между 15-100 хил. евро. При тях се наблюдава и най-силен ефект от влиянието на субсидиите, както върху икономическите им показатели, така и по отношение броя им. Тези  стопанствата са здравото ядро на нашето земеделие и ако успеем да развиваме в бъдеще и насърчаваме увеличаване на техния брой и разширяване на тяхното присъствие, смятаме, че ще спечели целия отрасъл. Колеги ще говорят за останалите  основни сектори в земеделието, а гостите от чужбина ще се спрат на въпроси, като какво да очакваме на глобалните пазари.

Пожелаваме успех на г-н Иванов и неговия екип по време на форума.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР