“Лудата” крава може да се върне

5

Фаталната болест Луда крава напомни за себе си.
Заболяването се появява за първи път в Европа в края на 80-те години на миналия век.
През 1995 г. е записана първата човешка смърт. Оттогава във Великобритания са загинали 178 души. Около 180 000 говеда са заразени, което принуждава длъжностните лица да убият над 4,4 милиона животни, за да се елиминира рискът от заболяване.
От 2011 г. в Обединеното кралство досега са се появили 16 случая.
От 2009 г. насам, Шотландия получи статут на свободна зона от тази болест, но сега има сериозен риск от премахване на статута. Защо.
Преди една седмица  в
Абърдийншър, Шотландия, от ветеринарните лекари бе потвърдено заболяването Спонгиформна енцефалопатия по говедата ( BSE ), известен още като болестта луда крава. Засега няма потвърждение от официалните ветеринарни власти, защото до момента това  е изолиран случай. Засегнатата компания в момента е в карантина. Отговорният ветеринарен лекар се опитва да установи произхода на болестта.
В допълнение, като предохранителна мярка, на фермата е наложена забрана за движение на животните.
Последните два случая в съседна Англия, са били през 2015 г.

източник Би Би Си

5 КОМЕНТАРИ

  1. Тя ще се завърне само за животните на дребния селски тродулюбив и всеотдаен животновъд !!! А за тъй наречените голями животновъдни бизнесмени няма да има ЛУДА КРАВА ЗАЩОТО С ПОЛИТИЦИТЕ Е ПОВЪРЗАНА И МЛЯКО ИМ ДАВА

  2. На цена 50 и осем стотинки мляко животновъдите полудяха и кравите също

  3. Изтрепаха сумати овце!!!сега ще унищожат дребните ферми 10-30 животни;и така лека полека ни животни ни хора ще останат в България 😉

ОСТАВИ КОМЕНТАР