Дойде реда и на старите крави, да станат търсени

1

Успокоите дишането. Това не се отнася за нашите стари крави. Защото при нас не е чак толкова зле. По-зле е при гръцките колеги. Там стара крава да я „пробуташ” в кланица или продадеш, си е направо линия от американското бинго.
Може би идва и време за радост на фермерите при продажба на „пенсионирана” крава.

Ястията, приготвени от месо от стари, добре гледани и здрави крави, придобиват популярност в света. Майсторите на гурме казват, че месото от стари животни има “дълбочина на вкуса”, която не може да се сравни с нищо. Все по-често менюто за ресторанти в САЩ, Великобритания и Европа предлагат зряло говеждо, и кравите колкото са  по-старите, толкова по-добре. Стек от “пенсиониран добитък” на възраст под 17 години се продават на цена, по-висока от тази на телетата. В Съединените щати месото на старите крави е популяризирано от “Умните меса” в Калифорния. Създадена през 2012 г., фермата е сертифицирана като за органична паша за немлечни говеда.

Клеър Херимиджард, главен изпълнителен директор и съосновател на “Умните меса”, обясни: “Ние вярваме, че старите животни са предпочитаният източник на говеждо месо, тъй като производството на такова месо е в съответствие с нашите ценности”. Породите Холщайн и Джерсей  се отглеждат във фермата на “Умните меса”. Преди клането, за да се прецени правилно потенциалното качество на месото,  се прави оценка на състоянието на животното, след това  се правят измервания и снимки. Данните помагат на купувача да определи пригодността на покупката, тъй като плащането се основава на теглото на трупа.

“Нашият бизнес е малко необичаен в сравнение с другите обикновени търговци на краве месо, които се опитват да продават месо на млади телета. – Казва Клеър. – Но няма какво да се оплакваме. Имаме редовни клиенти – готвачи от Сан Франциско, а търсенето на старо говеждо месо се разраства. То е богато на мазнини с бета-каротин, има богат и ярък вкус. Няма проблеми с продажбите. “

Приходите на компанията за годината са се увеличили с 155%. Дългосрочните планове за развитие включват разгръщане на франчайз, след като се намерят подходящи партньори.

  • Източник: “Умните меса”

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР