Да спасим живота на новороденото на всяка цена

0

Много пъти, добре развити телета при раждането, умират поради незнание от наша страна, как да му помогнем или сме направили това, което го приближава до смъртта. За да информираме говедовъдите /ние знаем, че повечето от тях знаят това, но все пак повторението е и майка на знанието/ преди известно време публикувахме статията

„Първите 15 минути са много важни за телето”

от д-р Фордис. Днес Ви запознаваме с напътствията, за това, как да спасим телето на всяка цена, на д-р Коди Криелман от САЩ.

Ако сте забелязали, че новородено теле не диша, никога не го овесвайте с главата надолу – това не само не помага, но вреди на животното.
Ето някои трикове, които може да използвате.
Има много традиционни практики и стари легенди, за това, как да се възстанови дишането на новородено теле, някои от които са полезни, а други не.
Например, когато новородено теле не диша, много от фермерите вдигат задните крака на телето за да изчистят  течностите  от дихателните пътища и по този начин да ги почистят. Това не е добра практика, казва Криелман. Ще видите течност, изтичаща от устата и носа на телето, но съвременната ветеринарна медицина е доказала, че тя е просто течност от стомаха. Всъщност така се спира дишането на телето още повече, защото в такъв безпорядък цялото тегло на червата оказва натиск върху белите дробове.

По-добре е леко да се премества телето от хоризонталната до вертикалната му позиция, като опората на гърдите и главата се разширяват. Това ще осигури по-добра вентилация на белите дробове – те ще могат да  разширят по-пълно дишането, докато в позицията отстрани, теглото на телето ще натисне долната част на белия дроб. Лекото разтягане на главата позволява освобождаването на слуз и течност от ноздрите.

Ако телето не е в безсъзнание, а диша много слабо, можете да опитате да стимулирате дишането, като гъделичкате вътрешността на ноздрите му с чиста щипка сено или слама. Това често провокира  телето да кашля – и да си поеме дъх. Тази практика не е вредна и може да бъде полезна.

 По-добре е обаче да имате познания по акупунктура. “На върха на носа  има място за акупунктура .  Ако кликнете там, можете да стимулирате централната нервна система. Това ще увеличи сърдечната честота и дишането и ще изясни съзнанието. Преподаваме на животновъдите как да използват игла с малък диаметър, за да достигнат точно до центъра на върха на носа и леко да обърнат иглата. В краен случай, ако нямате игли в момента, можете да натиснете върху тази област с нокът. Консултирайте се за този метод с обслужващия ви ветеринарен лекар.

Друг полезен метод е да се напръска телето със студена вода. Ако не диша, преместете го в изправено положение и хвърлете една кофа със студена вода точно на главата му. Това може да накара телето да поклати глава и да започне да диша поради активирането на естествени рефлекси.

Ако телето е с недостиг на кислород и е в безсъзнание, продължете с изкуствено дишане. Преди да започнете, уверете се, че телето лежи на страна, главата и шията се простират напред и въздухът влиза в дихателната тръба, а не в хранопровода. След това можете да издухате въздух в една ноздра, като държите другата ноздра (и устата на телето) с ръката си.

Друг малък трик е  да натиснете със свободната си ръка върху хранопровода точно под ларинкса – малко по-висока от средата на шията. Това ще помогне за затваряне на хранопровода, така че да не запълвате стомаха с въздух.

Ако сърцето е спряло, шансовете за съживяване на телето са малки. Но ако има сърцебиене, въпреки че телето е синьо и изглежда мъртво, не се отчайвайте, изкуственото дишане може да помогне.

д-р Коди Криелман – САЩ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here