Европа се стиска да увеличи цените на млякото

1

Пропастта между производствените разходи и продажните цени на млякото в Европа остава

Експерти от Бюрото за селска социология и селско стопанство (БАЛ) посочват, че средната цена за производството на кг мляко в Европа, през последните пет години, варира от 41 до 46 цента. Продажните цени на земеделските производители за същия период варират от 32 до 35 цента.

Анализаторите на БАЛ посочват, че ако ситуацията с пропастта между производствените разходи и продажните цени продължи, много земеделски стопани ще спрат  да се занимават с производство на мляко.

Европейският съвет за мляко (EMB) през 2017 г. публикува разходите за производство на мляко в шест европейски страни. Тази цифра варира от 43,3 цента в Германия до 48,8 цента в Люксембург. Разликата между производствените разходи и възстановяването на разходите на земеделските стопани варираше от 14% в Дания до 27% в Белгия и Франция.

Erwin Shopges, фермер от източна Белгия и председател на EMB, отбеляза, че положението за земеделските стопани е хронично.
– “Ние, фермерите, дори не възстановяваме производствените си разходи, забравяме за възнаграждението за нашата работа, единственото нещо, което ни позволява да поддържаме на повърхността, е допълнителният доход извън фермата“, – казва той.

Членовете на EMB очакват, че разходите за производство на мляко в Европа ще се увеличат през зимата поради нарастващата цена на фуражите, които бяха засегнати от горещините. Асоциацията изясни какви са резултатите от проучването в Европейската комисия за проучване на пазара на млечни продукти (MMO). “Те обърнаха внимание на червените цифри в балансите ни, но не придадоха значение на дисбаланса в мрежата на дребно и търговията на дребно”.

Според БАЛ германските фермери покриват само 80% от производствените разходи през юли 2018 г., 78% през април и 88% през януариПроизводствените разходи през юли бяха 43,3 цента, приходите от продажбата на продукта – само 34,5 цента.

Един участник в ЕМБ и земеделски производител от Южна Германия Йоханес Пфалер, коментирайки резултатите от проучването, отбеляза, че не очаква увеличение на продажната цена за земеделските стопани в средносрочен план.
– “Продажните цени са много далеч от индикаторите, покриващи производствените разходи, освен това цените на фуражите ще нарастват само през зимата, поради голямата топлина това  лято”, казва той.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР