Майката Природа и “женските” крави

2

Светът е пълен с чудеса.
Кравите имат по 10 цицки и дават пастьоризирано мляко, слънцето залязва на север или юг, а кокошките снасят по 6 яйца на ден, убедени са 25 на сто от германчетата на възраст между 11 и 15 години.

Всичко това може да звучи весело, но всъщност отразява съвсем сериозно познанията на една четвърт от германските деца и юноши за майката природа. До стъписващия извод стига социологът Райнер Бремер от университета в Марбург в хода на анкета сред три хиляди германски деца и юноши на възраст между 11 и 15 години.

Децата – все по-далече от природата
С делови тон институциите, по чието поръчение бе извършено изследването, установяват, че в разстояние на само няколко години, сред младата генерация е настъпила рязка промяна в представите ú за природата.
Много деца, нямат вече абсолютно никакво понятие, за това какво става на планетата, извън компютърните игри и телевизията.
Също и неща, които се смятат за разбиращи се от само себе си, са междувременно непонятни за широки кръгове от подрастващите.

Само четири от всеки десет деца знаят, че между две нощи пълнолуние изминават четири седмици. Това, че слънцето изгрява от изток, знаят шест от десет деца. Само 32 процента вярват, че кокошката снася по едно яйце на ден, докато 53 процента предполагат две до шест яйца дневно.

“Женските” крави и пастьоризираното мляко
Очебийно е отчуждаването от природата също и при въпроса за пастьоризираното мляко. Само една пета от децата отговарят правилно – че по принцип кравите не са в състояние да дават такова мляко.
Десет процента смятат, че всички крави са способни да произвеждат пастьоризирано мляко, докато два процента са убедени, че такова мляко могат да дават само „женските” крави.
Водещият изследването социолог се е въздържал обаче да зададе въпросът:
“Какво ли пък би могло да се очаква от вимето на мъжките крави?”. Явно с оглед на нивото на познанията той е сметнал, че просто няма смисъл.

от Хамбург за Govedovad – Дафни Велков

2 КОМЕНТАРИ

 1. То и у нас не е различна картинката:
  На въпросите отговаряха 13-17г. деца от столицата това лято:
  – Коя е майката на пилето?
  – Пилка
  – А бащата?
  – Пилчо.
  ……
  – От къде идва млякото?
  – От магазина.
  – Да, де ама как отива там? Кой го произвежда?
  – Кравата.
  – Кой е мъжкия на кравата?
  – ммммммм.. Пак крава.???
  – А детето на кравата?
  – Миии, пак крава.
  ………….
  Майката на коня е конка, бащата е кон, а малкото конче.
  Биволското мляко е от бивол, а не биволица, а малаче, бик, теле, пръч, еркич, коч, овен, нерез и др. изобщо не бяха чували.

ОСТАВИ КОМЕНТАР