Ръка за ръка. Кой казва, че не може

0

Govedovad.com ще публикува редица материали свързани с биволовъдството. 

Вчера, на другото култово място за българското животновъдство, в СИО в гр. Сливен, се проведе вторият преглед на биволските бици, от които се получава и замразява семенна течност.
Мероприятието беше реализирано от ИАСРЖ и двете развъдни асоциации в биволовъдството, и мина под патронажа на амбициозния, не говорещ много, но действащ директор на агенцията Георги Йорданов.
Някой ще каже, че ИАСРЖ е контролен орган. Но една от дейностите на агенциите е да провеждат политиката на държавата, и този път двете биволовъдни си бяха на мястото.
Самият преглед мина при много добра организация от страна на домакините, при присъствието на селекционерите работещи в асоциациите, гости и две медии – Агро.тв и Govedovad.com.
Представени бяха и дефилираха пет разплодника, които се отглеждат в станцията и за радост на всички, вече от четири се получава и стокира сперма. Петото биче е още в тинейджърска възраст, и засега се правят наблюдения по неговото развитие. Момчетата, гледачите бяха облечени елегантно в хубави екипи, като за европейско изложение. Разплодниците бяха в добро състояние според експертите, което означава, че може още по-добре. Но не трябва да се забравя, че биволите са по-специална категория животни и искат не само добро хранене и гледане, но и повече контакти с хората.
Бик Невен показа и тази година характер, и на няколко пъти излиза от манежа, трудно удържан от водачите. Всъщност това си беше и атракция за присъстващите. Всичко това разбира се в рамките на хуманното отношение към животните и в безопасност за водачите.
След представянето на биците, се проведе и обсъждане на прегледа и развитието на биволовъдството по отношение на селекцията.
Отглеждането и използването на разплодниците е съвместна работа между агенцията и асоциациите.
Така че, на практика се показа, че проверяващи и контролирани могат да вървят ръка за ръка.
Поне на този етап, докато нещата не си дойдат на мястото, както му е и реда.
В началото на дебата аспирантът по биволо-въдство – г-н Георги Нончев /служител на аген-цията/, направи кратка презентация за състояние-то на биволовъдството в страната. Хубавото е, че през последните години имаме ръст на попула-цията, като към днешния ден, общият брой биволи е 12 800, а под селекционен контрол са 8 700 бр биволици.
Това означава, че от животните от 2000 г досега, имаме двойно увеличение на бройките. Процента на обхванатите под селекция животни е голям, което е много добре за селекцията.
Интересното е в тези асоциации, че движещата сила са жените. Те „дърпат” конците там. Тези на пръв поглед кротки животни, но пък много своенравни, май са си намерили майстора.

Защо биволите са по специална категория животни и не трябва да ги сравняваме с кравите.

 • По-късна възраст на първо омалачване (34 – 36 мес.) /Късна полова и стопанска зрялост/
 • По-дълъг период на бременност (315 дни / 10,5 мес.)
 • По-дълъг сервис период – 110 – 120 дни (60 – 150 дни)
 • По-дълъг период между две омалачвания (калвинг интервал) – 420 – 430 дни (400 – 450 дни)
 • По-дълъг сухостоен период (115 – 120 дни)
 • По-къс лактационен период (270 – 280 дни)
 • Изразена сезонност на омалачването и размножителния период
 • Висок процент (около 70) на т.нар. „тиха разгоненост“ при биволиците
 • По-силно изразена чувствителност към външни дразнители
 • По-трудно реагиране на изкуствено предизвикан еструс в сравнение с говедото
 • Създаване на бързи и трайни условни рефлекси
 • Топлолюбиво и влаголюбиво животно, изисква топли помещения зимата, естествени водоеми лятото

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here