Четиво за ….мечтаене

2

По време на организирания от Института по аграрна икономика 5-ят Обзорен научно-приложен форум „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари, академик Атанасов предизвика представителите на бранша, като попита: – “Какво ще направите, ако сте министър на земеделието“. Отговорите ще поместим допълнително.

Представителят на НСГБ – Михаил Михайлов: – Поради липсата на работна ръка, което ще е продължителна тенденция, бих организирал внедряване на роботи – за доене, за зареждане на фуражите, за почистване. На пръв поглед фантастика за нас в момента, но вероятно, съвсем скоро ще бъде реалистично.

Във фермата на Ван дер Шанс, на 62 г. се отглеждат 500 – млечни крави и няма почти никакви служители. Там млякото се получава без човешка намеса, /на пръв поглед/. Кравите се изправят пред устройството – някаква метална кутия, прикрепена към дебела тръба, където се получава млякото и монитор, който следи производителността. С помощта на лазер машината намира цицките на кравата, поставя върху тях „чорапчетата” и започва доенето.
Фермата “Еелдер”, както се нарича компанията, се намира в централния район на Холандия (на около 80 километра от Амстердам). Допреди няколко години роботизираните ферми бяха малцинство. Едва 20%, сега този процент е удвоен. Автоматизацията на процесите е увеличила производителността на компанията с повече от 10%. Средно всяка крава, която влиза в робота произвежда 36,2 литра на ден.
Освен тези 500 крави, има още 300 телета. Общо 6 служители работят във фермата, които се грижат за животните.
„Видяхме, че с работна ръка става все по трудно. Какви ли не минаха – поляци, румънци. Така че, решихме да инвестираме в механизация ” – казва собственикът на фермата.
Освен вземането на млякото, оборудването също измерва температурата на животното, оценява здравето му и ви предупреждава, ако открие някакъв проблем. Другите етапи на производство, също са автоматизирани, дори обработката на сеното. Има дори ротационна четка с форма на ролка, която животните използват, за да “чешат” гърба си.
“Кравите искат да бъдат масажирани, да пъдят мухите или да им се изчисти пясъка. Това е за комфорт, нищо повече . Освен това всяка от тях има колан с идентификация, който освен основните данни, носи здравна информация и предупреждава, когато кравата е готова за следващо осеменяване.
Модернизацията на фермата преминава през електрическото поколение, съставено от фотоволтаични слънчеви панели и инсталация за биогаз от кравешка тор. В допълнение към генерирането на енергия, инсталацията, решава екологичен проблем, който е бил един от най-сериозните в сектора през последните години.
Тъй като обемът на тор, произвеждан от 1,7 милиона холандски крави, е много голям. Това е генерирало супер торене и екологични проблеми, които се дължат най-вече на високото присъствие на фосфати, които могат да замърсят подпочвените води. Проблемът с торта се задълбочава от 2015 г. когато е премахната системата на квотите за производство на мляко, вследствие на което земеделските производители увеличиха броят на кравите и съответно торта.
Въпреки че млекопроизводството е една от най-традиционните в страната, индустрии, не привлича нови земеделски производители. Едва ли новото поколение ще влезе в сектора, ако не произхожда от семейство, което вече има производство. Всяка година 3% от фермерите напускат бизнеса. Много млади хора напуснаха, това не е добре. ”
Информацията е от Folha.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Стига глупости, млекопроизводството е бизнес, а в бизнеса мечти няма ! Трябва да се прави това, което е ефективно и изгодно, не онова, което правят ”другите”! Никакви рестрикции, никакви ограничения и квоти, а само пазарни механизми и свобода на стопанската дейност !

ОСТАВИ КОМЕНТАР