След кашкавала и млякото, идва ред на сиренето.

1

Само преди няколко дни публикувахме статията:

Кашкавал в лабиринта“ 

Сега по коридорите на лабиринта тръгна млякото.
Ясно е отсега, че пак няма да има изход, и по този път уверено и „наперено“ ще тръгне и сиренето. Все пак 10 милиона лева, за млечните продукти „Училищно мляко“ са си десет милиона. Въпросът е, че влизането в лабиринта, стана много скоро след старта на програмата. С други думи още докато водата е мътна. От последния случай с развалено прясно мляко в Перущица, прави впечатление, че млякото е внесено от Полша. Това не противоречи на правилата –

Всички продукти, разпределяни по Схема “Училищно мляко”, трябва да са  произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или не индивидуални опаковки с ненарушена цялост.

Освен това е записано, че приоритетни са продукти произведени и закупувани на местно или регионално равнище. Пропускаме, че фирмата доставчик се явява и производител, а “той доставя само продукти, които са произведени от него”. Въпросът е, защо когато нашето млечно говедовъдство не е кой знае колко добре, трябва да се внася мляко от други държави /което е разрешено/.
Нашето мляко също е качествено, проверяват се над 3000 говедовъдни ферми, за качеството на млякото. Само тези проби струват месечно на говедовъдите над 200 000 лева.
Някак си не е морално в името на личния бизнес, да се подценяват и слагат на масата партньорите – става дума за говедовъдите. Все пак те произвеждат млякото за тази схема. Полските говедовъди получават достатъчно субсидии и са на уважение в тяхната страна, не се нуждаят от нашата помощ.

Материала е написан по повод публикацията в Plovdiv Now
 
Вкиснало мляко от Полша получиха ученици в Перущица

Вкиснато прясно мляко, произведено в Полша, са получили учениците от основно училище в Перущица. Продуктът е доставен от фирмата “Млечни продукти Тракия” на “БМК Холдинг” по схема “Училищно мляко”, която е съфинансирана от ЕС, съобщи OFFNews.

От етиката става ясно, че млякото е произведено в Полша за дружеството “Млечна промишленост Хасково” ЕООД. Справка в Търговския регистър сочи, че едноличен собственик на фирмата е “БМК Холдинг”.

В наредбата, която регламентира схемите “Училищно мляко” и “Училищен плод”, изрично е разписано, че когато доставчикът е производител, “той доставя само продукти, които са произведени от него”.

Това не е единственото нарушение в случая. На опаковката на прясното мляко е посочено, че маслеността му е 3,2%. Изискването обаче е тя да бъде 2%.

“Даже беше и прокиснало млякото. Тази фирма работи за първа година с нас”, коментираха от ОУ “Петър Бонев” в Перущица.

Пред OFFNews собственикът на “Млечни продукти Тракия” Владислав Михайлов отрече да е снабдявал с полско прясно мляко учениците в област Пловдив. Той помолил да му бъдад дадени 10 минути за допълнителен коментар, след което обаче спрял да си вдига телефона.
plovdivnow.bg

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here