Министър Порожанов: “Производството на български храни бележи ръст през 2018 г.”

15
Точно обратно на нашето „черногледство“ и критики, в много наши материали и изказванията на фермерите, за големите трудности, които трябва да преодоляват, в изнесения доклад по време на кръглата маса –
„Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“, се цитира напредък в месо и млекопроизводството на хранителни продукти.
Всичко, разбира се е подплатено с цифри, което означава, че всички участници в този сектор, са си свършили добре работата.
Не ни остава нищо друго, освен да се извиним и поздравим производителите с постигнатите успехи.
Govedovad.com

 

Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

„Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и  българските храни. Целта е да  надградим постигнатото, за да може да продължим по правилния път.“ Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на  кръгла маса, с която се даде старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни под мотото„Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“.

Във връзка с инвестициите, които са направени и модернизацията на предприятията,  България вече има един добър опит като земеделска и производителка на храни страна, каза министър Порожанов.

Положителна тенденция се наблюдава с  ръст в производството на бели и червени меса.

Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%.   Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%.  За  периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).

Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява

с около 17%, след като се  предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът.  По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и  храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро.

Той съобщи, че е направено проучване в 5-те най-големи хранителни вериги  в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни  стоки и резултатите показват, че има значителен ръст в продажбата на български стоки. В малките хранителни магазини от семеен тип българските стоки също преобладават.

„Делът на хляб и хлебни изделия от българските производители  в големите хранителни вериги е между  77% и 100%.

В една от тях се продават само български  хлебни изделия. По отношение на деликатесите и колбасите съотношението е между 55  и 80 на сто, а при млечните продукти то е между 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се забелязва сериозен ръст през последната година, като една от веригите декларира ръст от над 167%“ , посочи министър Порожанов.

Над 2 млрд. лв. ежегодно се отделят за подкрепа на земеделските стопани. Министър Порожанов подчерта, че финансирането за следващата година в област земеделие ще бъде балансирано между всички сектори.

източник: МЗХГ

15 КОМЕНТАРИ

 1. ЖИВОТНОВЪДСТВОТО Е НУЛА САМО ЖИТО И ЦАРЕВИЦА ОТ КЪДЕ ИЗВАДИ ТИЯ ЦИФРИ СИГУРНО СА ОТ 1979 г

 2. Не става въпрос за “черногледство”!
  Това просто не е вярно!
  Умишлена лъжа

 3. ирене произвено в Румъния свинско Франция Испания телешко еди къде си всеки ден внос и накрая българско е да с български етикети е 🙂 за това спор няма а тук всеки ден чуми по свинете по овцете птичи грип чудя се защо ги пишите тия глупави статистики кого заблуждавате с тях господин министър.Чета в един сайт готова ли е България да изнася агнета за Арабския свят смехурии че от къде да дойдат тия агнета като вие това лято избихте животните на хората?Много ми е интересно как и от къде ще ги внесете за да ги изнесете после от България

 4. Всичко е ясно от стотици години – как трябва да се управлява и какво трябва да се направи. И дори смея да го нарека – елементарно! Та нали малката ни държава е колкото един град. Целенасочено се прави така , че да не изплуваме от дъното. Няма значение кой управлява – БКП , СДС , ГЕРБ и т.н. всички са едни и същи – поставени лица.

 5. А ,стига с това черногледство и негатавизъм ! Погледнете и добрите резултати !Имаме и отлични примери на производители !

  • Да бе ама къде си реализират продукцията?И дали ако е тук я реализират на добра цена,никой не е казал чя нямаме добри производители въпроса е че не неможем да си реализираме продукцията.Вчера при запитване колко тая година ще продавам свинското аз отговорих 7 лв със сланината и госпожата ми отвърна дръж си го на „Кауфлана” е на 5 лв

  • Tanq Marinova ,всеки отговаря за себе си .Моето семейство никога не би предпочело стока от магазина ,дори и на по – евтина цена .

  • Зная ,че пазарът наистина е труден не само за животновъдите ,но и за другите производители на селскостопанска продукция .

  • Ами и моето ама неможем да принудим хората да купуват произведеното ни защото всеки търси евтиното 🙂

  • Между другото ,днес в брошурата на ,,Lidl,, има сланина за 7 лв.и нещо кг. ,но знае ли се от къде и какво е прасето !?

  • Веднага ти отговарям внесено преди два дена от Франция или Испания 🙂 заклано преди четери дена 🙂

ОСТАВИ КОМЕНТАР