Какво ни очаква на пазара за мляко

0

Само преди няколко дни на таз годишното изложение EuroTier-Германия, се проведе конференция на тема  “Износители на бъдещи млечни продукти на световния пазар”, в която експертите споделиха своите прогнози, за развитието на млечните продукти в света, за близкото бъдеще. На събитието присъстваха експерти от Германия, Русия, Украйна, Беларус, Ливан и Китай. Запознавайки се с докладите на участниците, могат да се направят и анализи за идващите дни.

 Броят на потребителите на мляко ще расте

Според IFCN населението на света  ще нарасне с 16% до 8,7 милиарда до 2030 г. По този начин млечната промишленост ще има още 1,2 милиарда потребители. Това увеличение ще бъде мощен стимул за развитието на млекопроизводството в световен мащаб. Експертите очакват, че ако през 2017 г. средната консумация на мляко на глава от населението в света е 116 кг, то до 2030 г. тази цифра ще се увеличи до 135 кг. Средно всяка година стойността ще се увеличи с 1,2%.

  Ръстът на потреблението от хората с най-ниски доходи.

Експертите смятат, че развиващите се страни и хората с най-ниски доходи, ще бъдат допълнителен стимул за пазара на мляко и млечни продукти. Разликата между потреблението на хора с най-високи и най-ниски доходи в Русия е около 100 кг на глава от населението. Експерти отбелязаха, че млечните продукти стават достъпни за много хора в развиващите се страни. Консумацията на кисело мляко, сладолед и сирене се увеличава в Африка. Експертите прогнозират значително увеличение до 25% в арабските страни, където днес стойностите за потреблението са ниски: 30 кг на глава от населението в Саудитска Арабия, 78 – в Йордания, 78 – в Египет, 79 – в Мароко.
Консолидиране на фермите
В близко бъдеще, броят на кравите във фермата ще продължи да се увеличава. Ако през 2016 г. според националните статистически служби и IFCN се отглеждат  средно по 18 животни на ферма в ЕС, до 2030 г. тази цифра ще се увеличи с 65% до 98 крави. Най-голям раст ще има в северноамериканските ферми – плюс 65% от сегашните стойности до 414 глави, Югоизточна Азия – плюс 78% до 10 животни. В същото време броят на земеделските стопанства ще намалее с 14 милиона домакинства, неефективните и непрогресивни предприятия ще напуснат бизнеса, казват експерти.

Производството на мляко ще расте

До 2030 г., заедно с нарастването на населението, обемът на произведеното мляко в световен мащаб ще се увеличи. Цялата цифра ще нарасне с 35%. Според прогнозите на IFCN, Южна Азия ще бъде основният двигател на ръста на производството – плюс 64% от сегашните стойности, експертите правят значителни залози на бързо растящия индийски пазар. В Африка производството ще нарасне с 36%, в Латинска Америка – с 33%, в Близкия изток – с 27%, в Източна Европа и ОНД – с 22%. Западна Европа и Северна Америка ще осигурят съответно растеж от 14% и 26%.

Продължава променливостта на пазара

Дисбалансът и пазарната нестабилност се наблюдават понякога на световния пазар на млечни продукти. Според експерти, това се дължи на цикличния характер, с който се развива. Средно ценовият цикъл на пазара на млечни продукти трае 3 години. Така че, от 2007 до 2009 г., на пазара се наблюдаваше явление, което се наричаше “влакче”, когато цената за 3 години се промени с 50%. След това през 2010 г. сайтът поддържа относително салдо за 1 година, след което от 2013 г. до 2016 г. той продължава да се променя драматично. През 2016-2018 г. средната цена на млякото е 35 евроцента в световен мащаб. МФКН прогнозира, че в краткосрочен план цените ще спаднат до средно 30 евроцента на килограм мляко.

 Силно влияние от политиката и климата.

Промените в климата и политическото напрежение ще станат новите сателити на млечната промишленост. По аналогия с тази година, когато сухото време в някои региони доведе до рязко покачване на разходите за производство на мляко, природните бедствия ще продължат да оказват влияние върху индустриалния пазар. Според ораторите санкциите и търговските войни между страните, също могат да окажат натиск върху платформата за търговия, преди всичко това е конфликт между Съединените щати и Китай, Мексико и Канада. Фермерите в Обединеното кралство могат да срещнат известни трудности в процеса на оттегляне на страната от Европейския съюз.

 Нови играчи ще се появят на експортния пазар.

Заедно със значително увеличение на производството на сурово мляко, участниците на пазара ще имат проблем с платформи за продажба на готови продукти. Участниците в конференцията са уверени, че в близко бъдеще ще бъдат изнесени нови амбициозни участници, които ще се конкурират с традиционните лидери в тази област – Нова Зеландия, Съединените щати и Европейския съюз. Експерти правят големи залози за Индия, Турция, Иран, Уганда, Никарагуа и Коста Рика.

 Русия  влиза в експортния пазар

Отделно, участниците в конференцията разговаряха за перспективите на Русия по отношение на външните пазари. В условията, при които новият екип на Министерството на земеделието е насочил вниманието си към износа, страната има възможност да увеличи външните си доставки от сегашните $ 300 милиона на $ 800, участниците в конференцията са сигурни. Основните пазари за Русия ще бъдат Китай и страните от Близкия изток.

увеличаване ефективността на производството

С нарастващата конкуренция в сектора на млякото, броят на фермите ще намалее и ефективността на съществуващите ферми ще се увеличи. Тази година EuroTier беше посветена на съвременните технологии, които преди всичко помагат  на фермерите да постигнат максимална ефективност на производството с минимални загуби. Според експертни оценки добивът на мляко на крава във фермите ще продължи да нараства с около 1,6% годишно поради ефективните системи за хранене, доене и поддържане на животни. Ако през 2017 г. една крава е давала средно по 2,2 тона годишно в света, до 2030 г. тази цифра ще се увеличи до 2,700.

Пазарът ще окаже натиск  производството на растителни напитки

Участниците в конференцията потвърдиха, че сегментът на производство на растителни аналози на млякото, както и така нареченото мляко, без участието на крави или биволи, ще нарасне и ще окаже натиск върху сектора. Влиянието на тази тенденция вече се забелязва в развитите страни, например в Съединените щати, особено в Калифорния, където много млади хора са изоставили класическите млечни продукти. Производителите и преработвателите ще трябва да работят повече върху предпочитанията на потребителите и да разработят подходящи продукти, казват експертите. По-специално става дума за продукти с допълнителни ползи за организма, обогатени с витамини и микроелементи.

източник:ЕК

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here