С рога или без рога

9
Тук става дума не за мъжки „рога”, а за рога на крави. Колкото и да ни е чудно, кравата е емблематично животно за обществото в Швейцария, дълбоко влязло в традициите на живота там. Преди няколко месеца ви предоставихме статията

„ Искаме рога за кравите”

 от която ставаше ясно, че предстой Референдрум в Швейцария дали кравите да имат рога или не. Всъщност става дума за осигуряване парична помощ за тези крави, които ще останат с рога. Дата „ Х” е  25 ноември т.г, когато ще  се проведе гласуването. Последните социалогически проучвания са, че шанса да спечелят кравите с рога е много голям. „Става дума за достойнството на кравата. Когато имат рога, кравите държат главите си нагоре и са горди, когато рогата им са премахнати те са тъжни – казва водача набунтовниците” –  кравара Армин Капаул, който е инициатора и събра над 100 000 подписа за да се проведе този Референдум. Тук добавяме, че допитването ще важи и за козите.

В Швейцария, около три четвърти от всички крави, и една трета от всички кози, са обезроговени.  Има  породи, които нямат рога по рождение. Тези с рогата се обезроговяват, като млади животни под анестезия. Дали животните имат рога или не, това не е имало влияние върху финансовата подкрепа .

Армин Капаул и неговите другари, искат директни плащания за земеделските стопани с отглеждащи крави и кози с рога. Рогати крави и кози. „Рогоносците  трябва да бъдат финансирани, чрез преразпределение в бюджета за селското стопанст-во. Инициативата обаче не предвижда забрана за отглеждане на животни без рога.

Инициаторите за рогати животни твърдят

Животните се осакатяват при  премахване на рогата. Понякога това е болезнено за дълго време.

– Няма забрана за фермерите да държат животни с рога.

–  Имаше предложение за пряко изменение на закона, такова обаче няма. Сега има нужда от тази популярна инициатива.

 Опонентите  пък твърдят

– Рогатите  животни се нуждаят от повече пространство.  Животните не са по-добри от тези, които нямат.

– На кравите трябва да се махат  рогата, защото могат да навредят на хората или на животните

– Инициативата ще струва между 10 и 30 милиона франка. Това би трябвало да се спести от други области на селското стопанство.

Ако вотът е положителен,  правителство ще трябва да плаща вноски за крави, разплодни бикове, кози и пръчове, които носят рога. Инициативата “За достойнството на селскостопанските животни” (инициатива “Хорнку”) не посочва конкретна сума. Всяка година инициаторите искат по 190 франка на крава и 38 на коза.

9 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР