ЗАЩО DE MINIMIS Е САМО ЗА ОВЦЕ И КОЗИ? ДО КОГА ЗАДКУЛИСНИ РЕШЕНИЯ?

17

Биволовъдите с писмо до министър Порожанов
Това писмо се очакваше. Вероятно ще има и още подобни писма, от други животновъдни организации.
Когато се вършат полускрити работи, винаги става така. Не можем да обвиним овцевъдите и козевъдите, обаче за скрити игри. Още когато отидоха на “барикадите”, в техните искания бе заложен и този де минимис. Друг е въпроса, че можеше да се лобира и за говедовъдството и биволовъдството, където също има подобни случаи на прекратяване на договори, ниски изкупни цени и отказ за изкупуване на мляко. Всъщност, случва се това, което трябваше да се случи при такава организация на бранша в сектора.
Публикуваме писмото на биволовъдите, в което всичко е казано точно и с много болка.
Govedovad.com


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
С изненада и обида прочетохме, че на земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, които не са реализирали на пазара минимално изискуемите количества мляко по Схемата за обвързано подпомагане за 2017 год. ще получат помощта de minimis, докато за останалите – биволи и говеда не се предвижда тази помощ.
Г-н министър, многократно уведомявахме Вас, зам.министър –доц.д-р Я.Иванов и служителите в дирекция „Животновъдство“, по време на провежданите срещи по различни поводи, че биволското мляко в района на Враца, Монтана, Благоевград и още някои други не се изкупува и фермерите са принудени или да пущат малачетата да бозаят или изкуствено пресушаваха дойните животни.
Ние задаваме въпроса защо фермерите, които отглеждат овце и кози ще имат право на помощта de minimis, а тези, които отглеждат биволи нямат? До кога ще има разделение между отделните Развъдни организации? Трябва ли всяка Развъдна организация да идва при Вас, за да се реши проблема? Нима трудът на фермерите, които отглеждат биволи и говеда е по-малко? До кога ще има „приближени“ до министъра и вземане на задкулисни решения?
Когато се решава въпроса за фермерите, които не са реализирали на пазара минимално изискуемите количества мляко по Схемата за обвързано подпомагане за 2017 год., това трябваше да стане в присъствието на представителите на всички Развъдни организации, които имат отношение към този въпрос. Защо въпросът не е разглеждан в Консултативния съвет по животновъдство към МЗХГ?
Обидно е да се пренебрегва трудът на едни фермери за сметка на други. Техният единствен поминък е животновъдството, което в голямата си част е изключително трудоемко и често нерентабилно.
Г-н министър, ние настояваме за обективно разглеждане на поставения от нас въпрос за равнопоставеност на всички земеделски стопани, които не са реализирали на пазара минимално изискуемите количества мляко по Схемата за обвързано подпомагане за 2017 год.
Настояваме за ИЗВЪНРЕДНО, РАЗШИРЕНО заседание на Консултативния съвет по животновъдство към МЗХГ, на което да се вземе обективно, равноправно решение.
Ние сме уверени, че когато има диалог между всички нас, въпросът ще бъде решен. Уличните протести не са място за решаването им.

С УВАЖЕНИЕ: проф.дсн Ц.ПЕЕВА
27.11.2018

17 КОМЕНТАРИ

 1. Че защо трябва да доказваме изобщо и с кравите само да плащаме данъци??

 2. Знаете ли. Права сте. Но ще дойде деня Х, когато ще стане невъзможно да се продава без документ. Това съм го видяла в други страни. В едната, само за един месец ликвидираха продажбите с шишета. На другото място се случи същото

 3. А председателите на говедовъдите и биволовъдите дали подкрепиха овцевъдите и козевъдите в исканията им?!!!

 4. Tanya Arnaudova-Dimitrova не става въпрос за продажба без документ!! Мисълта ми е овцете под селекция не могли да докажат дават им деминимис ами след ваксинация на кравите с ваксина против нодуларен дерматит млякото намаля тотално. Много от говедовъдите не доказаха мляко за всички заявени животни никой не им даде деминимис получиха само за животните за колкото са доказали. Защо за едни може за други не

 5. Не доказват мляко овце под селекция няма субсидии а как да докажат овце не под секекция

 6. Ок. Доколкото разбрах, помощта ще бъде дадена на хора, които са имали договори с мандри и мандрите са ги прекратили. Колкото до дерматита и другите ваксинации, сте напълно права. Мисля, че бе внесен документ за получаване на помощ. Миналата година дори си спомням, че бяха дадени някакви трохи за това. Ами напоследък нали виждате всичко се случва под натиск

 7. Билововъди и други къде бяха като имаше стачка в Търново и после в София?!?

 8. Tanya Arnaudova-Dimitrova в договорите с мандрите винаги има срок на предизвестие така че те са имали възможност да си направят договор с друга мандра

 9. Незная дали съм прав,но ще споделя. Срока на всеки деминимис е тригодини,това значи ,че това е трети поред,да оставим това че те са в евро, а при нас лева. Първият е 15000лв,вторият също,третият е 30000лв. Другото е ,че те се дават на ферма,а не на бройка,затова колегите от другите държави ги усвояват още в началото на първата година. Това което ни се полага те ни го дават в заеми за изхранване, те и затова ги разсрочват,за дамълчим. Така ,че колеги има още една година и ще чакаме следващият тригодишен срок. Благодаря че ме изтърпяхте.

 10. Колега аз бях там защото освен овцевъд и козевът съм и биволовъд . Но питам какво се промени след протестите освен прословутия de minimis друго нямаше по различно

 11. Не, тази наредба не е само за овце и кози, а САМО за овцете и козите на Караколев

ОСТАВИ КОМЕНТАР