ОКС гр. Хасково и НАЖ с ДЕКЛАРАЦИЯ до Министър Порожанов

3

В редакцията на сайта  Govedovad.com, се получи следната Декларация, с молба за публикуване, което правим без редакторска намеса и цензура 
Govedovad.com


ДО
Г-н МИНИСТЪРА НА МЗХГ
БУЛ.“ХРИСТО БОТЕВ“ 55
гр. С О Ф И Я

г-н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ
на Р БЪЛГАРИЯ
г-н БОЙКО БОРИСОВ

г-н ЗАМ.-МИНИСТЪРА НА МЗХГ
доц. д-р Я.ИВАНОВ

ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ
„ЖИВОТНОВЪДСТВО“ МЗХГ

ИЗП. ДИРЕКТОР НА ДФЗ
г-н ЖИВКО ЖЕЛЕВ

ДЕКЛАРАЦИЯ

от
ОКС на гр. Хасково и НАЖ

ОТНОСНО: помощта de minimis
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
С изненада и разочарование разбрахме, че на земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, които не са реализирали на пазара минимално изискуемите количества мляко по Схемата за обвързано подпомагане за 2017 год. ще получат помощта de minimis, докато за останалите животни – крави и биволи, не се предвижда тази помощ.
Г-н министър, нашите браншови членове, също са пред фалит, вследствие на ниските изкупни цени на млякото, също така и вследствие на направените ваксини, животните трудно се осеменяват, това са също непредвидени разходи. Много от нашите колеги от областта, вече си разпродадоха стадата защото не можаха да си купят храна за тях. Не могат да се дават средства само за овцете и козите, които получиха по триста лева на една животинска единица, и си продават домашното сиренце и само реват, че не им се изкупува млякото, което не отговаря на истината.
Ние задаваме въпросът, защо фермерите, които отглеждат овце и кози, ще имат право на помощта de minimis, а тези, които отглеждат крави и биволи за тях няма? До кога ще има разделение между отделните браншове? Трябва ли всеки бранш да идва при Вас, за да му се реши проблемът? Нима трудът на фермерите, които отглеждат крави и биволи е по-малко? До кога ще има „приближени“ до министъра и вземане на задкулисни решения?
Когато се решаваше въпросът за фермерите, които не са реализирали на пазара минимално изискуемите количества мляко, по Схемата за обвързано подпомагане за 2017 год., това трябваше да стане в присъствието на представителите на всички браншови организации, които имат отношение към този въпрос. Защо въпросът не е разглеждан в КСЖ към МЗХГ?
Обидно е да се пренебрегва трудът на едни фермери, за сметка на други. Техният единствен поминък е животновъдството, което в голямата си част е изключително трудоемко и често нерентабилно.
Г-н министър, ние настояваме за обективно разглеждане на поставения от нас въпрос, за равнопоставеност на всички земеделски стопани, които не са реализирали на пазара минимално изискуемите количества мляко, по Схемата за обвързано подпомагане за 2017 год.
Настояваме за ИЗВЪНРЕДНО РАЗШИРЕНО заседание на КСЖ към МЗХГ, на което да се разгледа този въпрос и да се вземе решение, което да удовлетворява всички браншове в сектора
Искаме да ви кажем, че вече чашата преля, и ние животновъдите от Хасковска област и съседните области, сме готови за стачки и за искане на вашата оставка, защото вие не сте Министър на всички, а само на определени хора и барншове, които си налагат мнението на КСЖ, които не са и животновъди, а хора, които мислят как да вземат само субсидия и да източват фондовете, а на обикновените и реални животновъди, които от сутрин до вечер, без почивен ден, блъскат за да оцелеят, това е гавра и срам, които са честни и трудолюбиви хора. Тези хора не мислят, как да вземат повече субсидия, а как да оцелеят. Ние настояваме пред Вас в най-скоро време да се направи промяна на КСЖ и там да участват хора, които наистина са наясно с проблемите на животновъдството, а не такива, които са удобни на Вас и на повереното Ви министерство. Вие сте затова Министър, за да мислите за всички, а не само за определени хора и браншове.

27. 11 . 2018 г
С УВАЖЕНИЕ
за НАЖ Иван Михов
за ОКС Петър Митев

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. podkrepqm horata koito iskat I kazvat istinata.I Az sam edin ot tqh.trqbva totalna promqna na segashnite obstoqtelstva.

  2. Мили колеги говедовъди , тази декларация е с толкова изместен Фокус , че чак ме досрамя . Дайте да не го караме на принципа ” Яз не сакам на мене да ми е добре , а на Вуте да му е зле . ” .. мляко не успяват да доказват хората по ред причини , всички с един корен – едностранно законодателство , уредено само чрез лобизъм . Защо , обаче цяла година СПИТЕ и не споменате нито веднъж де минимис за говеда е загадка Защо сега НИКОЙ не пита кога ще има плащане по схемите за обвързана подкрепа за крави и защо сме избутани най – накрая , след като , първо , уж сме приоритет , и второ , уж сме доказали реализирана продукция ?

  3. Скапа колежке разбрах те стила на писане .Ти много добре знаеш че много пати поставяхме въпроса за диминимис но сори Г-н Министъра все казваше .че няма пари писахме и декларация до Б.Б и тои ни прие изслуша и каза същтото че мама пари задеминимис за говеда и биволи .Така че не сме спали а сме искали но стачки не сме правили.

ОСТАВИ КОМЕНТАР