Блиц контрол – на „горещия стол“ министър Порожанов

0

Едно от добрите неща, в Правилника за работа на Народното събрание, е т.н Блиц контрол. Там, на „червеното килимче“ застава някой от министрите и е „разстрелван“ от въпросите на опозицията.
Последният Блиц контрол, на министъра на земеделието – г-н Порожанов, се проведе преди няколко дни. Той, като опитен „играч“ без никакъв проблем отговори на въпросите и разбира се, убеди присъстващите, че по зададените въпроси е свършена работата.
Ние смятаме, че не така.
Най-вече по отношение икономиката на фермите, разположени в зоната на карантината. Тези хора, вече четвърти месец нямат приходи от продукция. Добре, че още няма агнета и мляко. Има обаче ферми, които принудително пресушават овцете, не могат да реализират шилета и бракувани овце.
Бъдете сигурни, че тези ферми са обречени след Нова година, ако не се отвори пазара. Хем нямаме продукция, хем се чудим как още да я намалим.
В чест на истината, то и въпросите от лесни по лесни. Личеше си, че задаващите ги нямаха предварително намерен отговор за себе си или подробна информация и нямаше как да опонират на „изпитвания“.
Govedovad.com


От Блиц контрола поместваме само въпроси и отговори касаещи говедовъдите и овцевъдите.

ЦВЕТАН ТОПЧИЕВ: Моят въпрос е свързан с чумата по дребните преживни животни в Странджанско. Вече няколко месеца не можем да получим информация дали е типизиран вирусът на заболяването. Имате ли някаква информация? Може ли да ми кажете повече по този въпрос, тъй като забраните продължават, а ние не знаем кой е вирусът?
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Няма засега получена типизация на вируса. Трябва да Ви кажа, че за нодуларния дерматит, това ми казаха от Агенцията, разбира се, не ги следя, който беше преди две години, преди няколко месеца се изпрати информацията за типизирането на вируса.
По отношение на ограниченията, които са в момента, мисля, че отговарях и на парламентарно питане, те са свързани с антителата, които са в около двеста и няколко животни. В момента приключва поредният цикъл от взимане на проби. Животните, които са с антитела ще бъдат взети, за да се махнат от стадото като бъдат обезщетени самите собственици, така че когато приключат следващият кръг проби, ако нещата са чисти, да можем да искаме сваляне на ограниченията от началото на следващата година, когато стартира и активният период на приплодите, активният период малко по-късно и на предаването на млякото. Това мога да Ви отговоря в момента.

ЦВЕТАН ТОПЧИЕВ: Благодаря Ви, господин Министър.
Разбирате нашите притеснения. След като не знаете, какъв е типът на вируса и от къде е влезнал как ще реагираме, ако – не дай боже – се случи нещо подобно? Хората търпят санкции, стоят си там животните не ги продават, не могат да купят нови. Мисля, че много по-осторожно трябва да се занимавате с този въпрос да се типизира вирусът. Те са четири типа, не са повече. Затова обърнете внимание да вземете мерки, да се знае от къде е влязъл…
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Притесненията са ни взаимни.
ЦВЕТАН ТОПЧИЕВ: Да, да, точно.

БЮРХАН АБАЗОВ: Моят въпрос е свързан с индикативния график, който се обявява за прием по мерките по Програмата за развитие на селските райони, за тези мерки, които са отворени и се приемат документи или са в процес не говоря, където е значителната част от всичко, което беше публикувано в началото на годината под формата на този график. Сами се сещате, че въпросът ми е свързан с двете мерки, които са обявени в графика, но не са отворени към днешна дата.
Първата мярка е 7.3. – за широколентовия интернет, който знаете, че трябваше да бъде май или юни, днес сме ноември и няма никаква индикация кога ще отвори тази мярка?
Вторият ми въпрос е свързан с мярка 16.3. – за иновациите, който след един неуспешен старт през пролетта имаше индикации, че ще отвори септември, пак сме ноември. Или коригирайте този график своевременно, или обявявайте на потенциалните бенефициенти кога евентуално ще се отвори мярката, за да може да са наясно с времевия график и да могат да се подготвят. Благодаря…
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Съгласен съм с Вашите забележки, да, той е индикативен, но тук не говорим за един месец или за някакви седмици. Този индикативен график трябваше да бъде коригиран със съответната забележка, защо се коригира.
По отношение на широколентовия интернет там бенефициент е Агенцията по електронно управление. Вече приключиха всички разговори с тях. До момента комуникацията с тях ни забави от гледна точка на отварянето на тази мярка, но тя ще бъде реализирана. Знаете, че имаше проблем с реализацията и в предходния програмен период.
По отношение на мярката за иновациите, предстои последно на мониторинговия комитет, който ще се проведе в началото на декември, уточняване на параметрите, след което тя ще бъде отворена, но няма да правим промяна в програмата. Честно казано, аз имах желание да направим промяна в програмата, тъй като таванът на една инвестиция там е 1 милион, което съвсем не е малко, но ще отнеме много време, ако стартираме промяна в Програмата. Ние нямаме тази година повече опции, трябва да стартираме нотификация за следващата година. Една промяна трае няколко месеца. Ще я стартираме с ясни критерии, разбира се – не да ни се появят 20 проекта по 1 милион и да приключим с 20 проекта, което няма да е добре. Тази мярка също се гледа в Комитета по наблюдение и респективно ще бъде отворена. Приемам Вашата забележка за корекцията в графика. Благодаря Ви.

БЮРХАН АБАЗОВ: Уважаеми господин Министър, рязко ще сменя темата от чумата за едно друго закъснение, което констатирам. Ако междувременно е излязло в Търговския регистър се извинявам и си оттеглям въпроса. Става въпрос за регистрацията на Държавното предприятие в Селскостопанска академия.
Законът, който приехме мисля през март, беше в тримесечен срок да се регистрира Държавно предприятие, което да обхване производствените бази на Селскостопанска академия. В пакета мерки, които приехме тогава за стабилизиране на Академията, едно от най-важните неща, освен различния начин на финансиране, освен преструктуриране на Академията, най-важното беше създаването на това държавно предприятие по чл. 62 от Търговския закон, което да обхване тези производствени бази.
След като беше приет Законът не тримесечен срок, минаха още шест месеца и неучредяването на това дружество мисля, че прави нашите мерки, които сме взели по отношение на Академията и въобще целия закон, половинчати. Всъщност не задейства в целия си замисъл, каквато беше идеята да се преструктурира Академията и да се премине към по-различен начин на функциониране и финансиране.
Моят въпрос е: какви са причините да се забави тази регистрация и да не стартира това държавно предприятие? Благодаря.
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Аз съм убеден, че знаете отговора, но все пак да Ви отговоря.
Знаете, че бяха входирани документи за регистрация…
БЮРХАН АБАЗОВ: Не, не зная.
МИНИСТЪР РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Не знаете ли? Агенцията входира документи, условно казано, преди два месеца. Не мога да Ви кажа точно, но зная, че има входирани документи, които са върнати със забележки за доработка. Те трябваше да ги внесат отново в Търговския регистър след отстраняването на препоръките и нередностите. Юридико-техническо е забавянето. Имаше внесени документи, които са върнати за корекция. Още сега, като тръгна ще се поинтересувам и ще Ви върна обаждане

ОСТАВИ КОМЕНТАР