Зима е. Да облечем телетата

0

От няколко дена температурите паднаха и всички си облякохме дебелите якета, сложихме ръкавиците и ботушите. Въпросът е, какво ще облекат в тези студове телетата, които се отглеждат в иглу, както е модерно да се казва сега. Разбирай в индивидуални полуоткрити клетки.

Отглеждането на  новородените телета  на открито през цялата година, се превръща във все по-популярен метод. Повишава имунитета и осигурява индивидуална грижа за телетата. Изследователите са установили, че използването на якета за предпазване от студ в иглуто, също има значение за здравословното състояние на телето. Разбира се, че става въпрос за през зимата.
Малките телета нямат достатъчно мазнини в тялото, за да се адаптират веднага към ниските температури.  Те, бързо губят топлина при ниски температури на околната среда, което за съжаление засяга и тяхното здраве. Търсейки пътища за подобряване условията на отглеждане в иглу при зимни условия, в Обединеното кралство са извършили опит с 40 телета Холщайн, проведен от декември до февруари. Половината от телетата са получили якета, другата половина не са получили.
Изследователите установяват, че телетата  с якета са постигнали средно 5.26 кг по-високо телесно тегло в края на този период в сравнение с телета, които не са получили дрехите си. Оказва се, че освен теглото на тялото, други параметри, влияещи върху ефективността на отглеждането, също са по-добри. Телета облечени в сака са консумирали по-малко храна и имат по добре развит търбух.  Якето, за фермера може да е доста голям разход и може да изглежда ненужно, но то не се използва еднократно и ползите са значителни.

Съвети при използването якето:

  • Преди да поставите якетата на телетата, уверете се, че те са напълно сухи
  • Регулирайте ремъка поне веднъж седмично, за да позволите на дрехата да расте заедно с телето
  • Проверете дали коланите не са изработени от изкуствен материал, който може да раздразни кожата.

След употреба дрехите трябва да се изпират с гореща вода и препарат

  • Ако забележим, че якето е мокро, то трябва да се смени
  • Якетата трябва да се носят, ако поне три последователни дни температурата е 4 градуса по Целзий
  • В топлите дни, дори и през зимата, струва си да се извърши проверка дали телета не се потят. Може да ги сваляте през деня,и да ги слагате за през нощта.

Повече информация за якетата за телета може да намерите на адреса на фирма Марпекс Агро – и ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР