Да не останем само със сухото мляко

2

Получихме доста съобщения от наши читатели, относно появилите се в медиите отразяващи животновъдството материали, със страшни заглавия, относно падане изкупните цени на суровото мляко.

Всъщност става дума, за анализа, направен от САРА. Добре е, че го имаме този аналитичен сектор, за да имаме информация, какво се случва по Света и ЕО, по отношение сектор мляко.
Наистина прогнозите са смразяващи, ако България бе толкова зависима от ситуацията.

България произвежда по-малко от 1% от общото производство на мляко в Европа, така че, едва ли пречим на някой. Още повече, че цената ни съгласно Европейската Обсерватория е почти най-ниска в Европа.
Мърдане на цената назад, това означава неминуемо фалит на доста ферми.
Защо, писали сме много пъти за това. Но, че трудности ще има, може  да се разбере от едно изказване на министър  Порожанов, в което той казва, че големия му проблем е говедовъдството.
Защо цената на млякото у нас трябва да пада, както се отбелязва в някои материали, е трудно да се обясни. Всички консумативи, използвани в работата на фермата отиват нагоре – електроенерги, вода, обслужване. Всички по веригата си сложиха процентите за това.
Само млекопроизводителите не могат. Продукта им не е траен, не може да стой на склад и са зависими от изкупвачите.
Анализа обаче ни отваря очите.

Трябва веднага анализ на сектора, по отношение икономиката му – себестойност, приходи, субсидии, рентабилност.

Нещо и за фермерите. И те не са богопомазани. Разбираме всичките им затруднения, но имаме проблем с качеството на млякото. Дори и да отговаря на ветеринарните изисквания, качествените показатели за масленост и протеин определено са ниски. Нормално е, у нас с години се води селекция основно по количество мляко. Пишем, че в Германия и Холандия давали по 37 цента за литър мляко. Да така е, но млякото е с 4.2% и нагоре м.в и 3.4% протеин.

Другият въпрос, който повдига анализа, макар и завит в чаршаф, е този за сухото мляко. Това също трябва да се разгледа много внимателно. Да не стане така, че да нямаме крави, а да имаме сухо мляко и бадемово такова. След като се изчерпат запасите, обаче цената му едва ли ще остане същата.

Борбата за оцеляване на фермите е в пълна сила и трябва активна помощ от всички, за тези отрудени фермери. Бързи анализи и още по-бързи решения. Програмите, ухажванията с хуманното отношение, едва ли ще решат въпроса на говедовъдите. Също така и рекламираните организации на производителите – главна цел, събиране на млякото и предаването, като се прескача етапа за производството на качествено мляко.

Истината може би е тази, която отдавна прогнозираме. Повтаряме гръцкия модел. Остават 2000-2500 ферми, със стотина хиляди млечни крави, със средна продуктивност от 7000 кг, с над 50 броя крави, висока цена на млякото – 80 стотинки, произвеждащи качествено мляко. По-малките ферми, които имат някакъв пазар в големите градове /разбира се че сив/, ще просъществуват известно време, докато им писне да разнасят шишета и калъпи и ще затворят вратите.
Бъдете сигурни, че това ще стане.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР