Малки грешки с големи последствия – вентилацията

0

В момента сме в най-тежкия сезон за животновъдите. Зима, сняг, студ, замръзнали водопроводи, спиране на електричеството, затрупани пътища и уплашени и беззащитни животни, особено ако има  вятър и буря. Виждали сме в тежка зима, бици над един тон, които стоят мирно и кротко в боксовете без да мръднат, послушни като деца и едва ли не чакат хората да ги завият с одеяло /това се прави в студените географски пояси/. При кравите и телетата картинката е още по-тъжна. Публикувахме доста материали във връзка работата във фермата при зимни условия. Забравихме обаче да споменем един от най-важните фактори, на пръв поглед незначителен – вентилацията на помещението в което се отглеждат животните.

През зимния сезон, когато животните престояват доста време в помещението, ефективната вентилация на обора е от изключително значение. Ако няма добър въздушен поток, концентрацията на вредни газове се увеличава в помещението, а от тук расте и броя на  патогенните микроорганизми.

Преди зимния сезон си струва да се провери ефективността на вентилацията в обора – комини, прозорци, одушници, врати, вентилатори  и др. и  да се премахнат всички дефекти.

Поддържането на твърде висока температура  за сметка на вентилацията, може да допринесе за намаляване на съпротивлението и състоянието на организма при студеното време. Топлото не означава, че е здравословно. Това не е добро решение, тъй като недостатъчният обмен на въздух, може много бързо да доведе до концентрация на газове  над допустимите стандарти.
Неефективната вентилация  води до това, че водните пари започват да се натрупват по вътрешните стени и тавани. Излишната влага, комбинирана с ниски температури, бързо се превръща в „оръжие“ за намаляване на имунитета и чести инфекции, особено на дихателните пътища.
Нещо повече, водата, падаща от тавана, може да доведе до намокряне на животните, което означава охлаждане на телата им. Положението на пода става още по-лошо. През зимата трябва да вземете под внимание не само температурата в помещението, но и влажността и да я регулирате в зависимост от нейното ниво.

Govedovad.com

Всички права запазени. Позоваването на Govedovad.com е задължително

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here