След Франция, дойде ред и на Германия.

0

Много наши животновъди пустосваха европейските правила по ветеринария, като казваха, че ние сме вратата на Европа, първи ще се заразят нашите животни спирайки болестите. Дори имаше и слухове, че има и умишлено заразяване за да останем без животни.
Правилата за карантините са много строги, от ваксинациите губим продукция. За последното европейците не са ни виновни, наша си е вината, че не можем да си организираме ваксинациите в най-благоприятните периоди. Всичко това се оказват приказки от кафенетата.
След Франция, където има повече от 1000 животни заразени от Син език, болестта  вече в Германия и то в доста масиран вид. В животновъден обект в областта Саарбург е установено заболяване на болестта син език съобщават  от Държавната ветеринарна служба и Националната референтна лаборатория. Цялата провинция е обявена от петък за ограничителна зона. Ограниченията се прилагат за търговията с животни. Има дори убити животни. Открити са болни животни и в още две ферми в тази провинция.

В провинция  Баден-Вюртемберг  болестта син език е от серотип 8 при говедата, открита е в края на декември в едно стопанство, по време на рутинен годишен контрол. Създадена е ограничителна 150 километрова зона около мястото на огнището. Лошото е, че зоната обхваща четири провинции. Тя ще е с  ограничен достъп и трябва да се поддържа най-малко две години. Само тогава Федерална република Германия може да се освободи от болестта син език.

Вирусът не е опасен за хората. Затова месото и млякото, както и производните им продукти могат да се консумират без колебание.

Движението на едър рогат добитък, овце, кози и отглеждани диви преживни животни в рамките на Baden-Württemberg е възможно без предварителна ваксинация или лабораторни изследвания, но с одобрението на компетентната ветеринарна служба.  В зоната с ограничен достъп в BTV-8  животните могат да бъдат транспортирани без ваксинация или лабораторно изследване с регулаторно одобрение. Внасянето или изнасянето на преживни животни в зона, свободна от BTV-8, е разрешено само ако животните имат ефективна защита от ваксинация.

По материали от Министерството на селските райони и защитата на потребителите Баден-Вюртемберг

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР