Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете е 120 секунди, за да сте актуални!


Мексико: Мескал – традиционна  местна напитка, не по малко-популярна от текилата. Приготвя  се от агаве и е родом от мексиканския щат Оаксака. Обикновено тази напитка е безцветна, но може да срещнете и жълтеникави версии. Интересно е да се спомене, че когато се бутилира мескала, към него се слага и червей, който живее в корените на растение, известно като магей.


ГЕРМАНИЯ: Крави лекоатлетки. През последните години свикнахме да виждаме спортистите облепени с лепенки. Този начин на облекчаване на болката и лечение, смело навлиза и в говедовъдството. При лекуване на подуване на ставите или оток на вимето, започва  използването на залепващи ленти.
С гъвкавата лента се добавя още една терапия за едър рогат добитък, която е известна от човешката медицина. В този случай, в зависимост от настоящия здравен проблем, цветните ленти се залепват за определени части на тялото.


АВСТРИЯ: Отново е открита болна крава от туберкулоза. Съмненията за заболяването възникват ЗАБЕЛЕЖЕТЕ в кланицата  и след изследвания се доказва заболяването. Трупът е изгорен, а фермата е блокирана до следващите изследвания. Това е първият случай на туберкулоза в Австрия тази зима. Към днешна дата, 4000 животни са били изследвани в общо 370 ферми по време на планираните инспекции. До момента всички констатации са отрицателни. Действа се безкомпромисно. Затворени са пет ферми през 2018 г, а преди това са убити 95 говеда.


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Козето сирене и  козето млякото спечелиха купувачите през последните години. Не така стой въпроса с месото. Всяка година над 100 000 кози се загробват, поради невъзможност месото им да се реализира. Тенденциите за 2019 г., е  козето месо да заеме ниша в основния пазар. Супермаркетите вече предлагат на потребителите козешки колбаси, кюфтета и готови ястия. Козето месо се включва и в менюто на ресторантите.


ШВЕЙЦАРИЯ: Клиент от Азия е дал поръчка, на швейцарски производител, да му приготви сирене с розов цвят. За да стигне до розовия цвят, на производителя са му били необходими осем месеца.По време на експериментите, той дори е използвал и ягоди. Новият продукт се нарича Pink Queen. Коя е съставката за получаването на розовият цвят на сиренето  е  тайната на компанията.


ОСТАВИ КОМЕНТАР