Уикенд – Говедовъдни новини – 120 секунди

0

Само за 120 секунди ще се разходите по света и научите много за животновъдството и не само за него.
Всичко, от което се нуждаете е 120 секунди, за да сте актуални!


ГЪРЦИЯ: Какво четем в едно от гръцките земеделските издания:
АНКЕТА: Четири от всеки десет гърци живеят в бедност. Само България и Румъния имат по-лоша картина.
ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ: Освобождаване от ДДС на млади земеделски производители, които започват работа от 1 януари т.г.
БИЗНЕС: Италианска компания води преговори в провинции Родопи и Ерос за съвместен проект за засаждане на 20 дк. с бадеми.
СВЯТ: 26-те най-богати хора в света, имат повече пари от половината хора на планетата.


ФРАНЦИЯ: На 16 януари Европейската комисия обяви, че САЩ  отменят ембаргото върху вноса на говеждо месо от Франция. Комисията приветства това решение, което  представлява нов етап в отварянето на затворения пазар след кризата на спонгиформната енцефалопатия по говедата (BSE-луда крава) през 90-те години.

През януари 2015 г. Ирландия беше първата държава-членка от ЕС, която получи разрешение за доставка на говеждо месо на американския пазар. Към нея се присъединиха  Холандия, Литва а сега и Франция.


ИСПАНИЯ: Потреблението на месо в Испания през последните 10 години остава стабилно, според последните данни на Министерството на земеделието, рибарството и храните. През миналата година испанците са изяли  47 кг месо на глава от населението, което е с 3 кг по-малко от 2017 година. Здравето и хуманното отношение към животните са основните причини, които стимулираха 29% от испанците да намалят консумацията на месо, според едно проучване. Средно, испанците ядат месо 4 пъти седмично, въпреки, че една четвърт от потребителите се хранят с повече месо, отколкото е необходимо. Експертите посочват, че тенденцията на постоянен спад в консумацията на месо, се дължи на социалния натиск и промените в начина на живот на потребителите.


ФРАНЦИЯ: Двама бивши мениджъри на френска месопреработвателна компания  и двама холандски търговци на месо, са обвинение в продажбата на евтино конско месо, като по-скъпо говеждо месо, вложено в колбаси, готови ястия и бургери, продавани в цяла Европа.
Френската агенция за защита на потребителите заявява, че измамниците са продали 540 тона конско месо на завод за хамбургер, а други 200 тона са станали на колбаси, където месото е било вложено като говеждо.  В резултат на това, конското месо под „прикритието“ на етикета  – говеждото месо е продадено в размер на 4,5 млн.евро. Продуктите в които е имало говеждо месо /разбирай конско/ са продавани в 12 европейски страни.


ЕВРОПА: Вероятно последната търговска сесия за продажбата на сухо мляко ще се проведе на 7 февруари 2019 година. В складовете са останали 4000 т сухо мляко. Тези малки количества се съхраняват в четири Европейски държави, докато в началото, преди две години, когато се стокираха около 400 000 хил.т, складовете бяха в 14 държави. Наема за тях беше 10 млн.евро на година.
Разбира се, че ЕК си даде добра оценка за свършеното от нея – продажната цена на суровото мляко нарасна до 36 евроцента на килограм от 26 цента през лятото на 2016 г , се казва в съобщение на комисията.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here