151 000 евро за бик Симентал

0

Както знаем, уважаващите се говедовъди, използват методите за изкуствено осеменяване, на сто процента, а за това е нужна сперма от бици.
И то не от случайни бици.
Затова и през последните години, цената на биците стана много висока. Например сумите, които се инвестират за производството на един бик в Германия минават над 200 000 евро. Заслужава си, защото за сегашните бици, още в млада възраст, а отскоро и дори в ембрионална фаза, имаме вече информация за животното.
Един от най-скъпите бици  в света, е един бик от породата симентал. Той няма  наследствени дефекти и сега започва да „работи“ в станцията за осеменяване Höchstädt.
Бика Weitblick
е купен миналото лято за 151 000 евро. Наскоро младия бик е вкран в случна зала и след тестовете, спермата му вече се замръзява и  доставя на млекопроизводителите. Бикът е роден на 05.07.2017 г в Германия. Баща му е WOBBLER , а майката е LANESSA с 9888 кг мляко на първа лактация,  3.57 % мв и 3.63 % протеин.

Според генетичния тест, бикът “Weitblick” е постигнал най-високи стойности, по отношение на количеството мляко и дълголетие. Заявки за  негова семенна течност  вече са постъпили от Източна Европа, Русия, Турция и Южна Америка. Ако нещата вървят добре, той  може лесно да произведе повече от 60 000 потомци. Тъй като кръвната му линия в момента е сравнително рядка и рискът от инбридинг е все още нисък. Защото в момента  има няколко топ бици, които  имат милиони дъщери.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР