Кризата блокира големите ферми

4

Някой отново ще каже, пак за другите  пишете.
Сега, на Аграта, когато нашите животновъди организират дебат по най-наболелите въпроси в животновъдството, също ще участваме и напишем  какви са нашите проблеми.
Но сега пишем за гръцките колеги. Всъщност ние повтаряме техният сценарии за реформа, така че, трябва да се учим от тях.
То няма и друг начин.
Хората са постигнали вече средна млечност от млечната популация над 8000 кг и с техните по-малко от 100 000 крави, произвеждат повече от нашите 245 000.
Мълчим и навеждаме глави.

– “Преживяват малки животински единици, където животновъдството е допълнителна работа, а не регулирана стопанска дейност” – така започна своето изказване един от гръцките фермери.

Изложението Zootechnia-Солун  се утвърди като място за срещи на най-динамичните фермери, мястото, от където  се „изпомпват” иновации и знания и се дава тласък на пазара на селскостопански животни и продукцията от тях.

По време на изложението имаше отделни дебати по развитието на трите основни отрасъла в страната – говедовъдство, овцевъдство и козевъдство и свиневъдство. Успяхме да участваме в дебата по говедовъдство. Тази година доклад беше в различен климат. Светлина в докладите даваха многото данни на ЕЛСТАТ по структурните звена – овце, кози, свине и говеда за периода 2013-2017 г.. От тези данни става ясно, че докато до сега кризата в говедовъдството засягаше по малките производители, сега проблемът се прехвърля в основата на икономиката и засяга най-големите стопанства, които са стълб на производството. Това е причината, поради която, се предизвиква  тревога и искането за специално внимание към големите, защото “ако големите единици не оцелеят, ще бъде невъзможно да се покрият загубите”.

Говеда: намаление на говедата,  заплашващо изследване

Как се развива говедовъдството в Гърция през последните години, си правим изводи, като погледнем цифрите.
За пет години поголовието от ЕРД е намаляло със  100 000 глави.  Намалението за този период е почти 15%, което означава, че всяко десето стопанство вече не работи. По-сериозни са загубите в големи стопанства над 50 глави. В последно време, има индикации, че в много от големите  млечни предприятия нещата не са наред. Оказа се сега, че загубата е толкова голяма, колкото повече животни имате, толкова повече сте в опасност да влезете вътре.
Председателя на животновъдите на Гърция каза: “Нашето животновъдство се намира в процес на сътресения. Най-важното, което бих искал да подчертая е, че има единици, в които са инвестирани много пари, инфраструктура, която е богатство за страната ни. Ако тези единици се свият и понякога се затварят, ще бъде невъзможно да се възстановят. “

От своя страна, Председателя на зърнопроизводителите  на Кастория, отбеляза, че – „от 2015 г. производствените разходи са ескалирали в енергетиката. Освен това конкуренцията от вноса, главно от френското месо, е неравномерна. Има интензивно хранене с дажби, които нямат нищо общо с качеството на нашата собствена храна. Освен това е необходима подкрепата на държавата за изследвания и генетични подобрения, въпроси, които са решавани в чужбина от години. С наличните данни изборът на животни чрез научни методи, би могъл да ни накара в рамките на няколко години да увеличим производството с 30% и да намалим разходите с 10%”. –  Той също  потвърди явлението, което косвено произтича от доказателствата, че малките животновъдни ферми с до 20 животни, са по-устойчиви на икономически натиск, отколкото сравнени с  по-големите единици.

едър рогат добитък 2013 2017 %
Брой животни 651 181 555 672 -14.7%
Брой на фермите 16,825 15,183 -9.8%
Среден брой животни в стопанство 38.7 36.6 -5.4%
Брой работни места 1-9 крави 6695 6.230 -6.95%
10-19 2281 2301 + 0,9%
20-39 1605 1469 -8.5%
30-49 1906 1655 -13.2%
50 и по-горе 4339 3.528 -18.7%

Източник: Обработка на данни от изследвания за добитък ELSTAT

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Kolegi zasto nie gircia majedoniya ruminua turciq da gledame nasite ako moje nasite da sa dobre nie da pecelim dobre a ostanalite zaebi nie nesme dobre kamuli publikuvame cujdi dirjavi kakvo e bilo

  2. отново не четеш внимателно Ердо Мола-има три важни момента в материала- продуктивност над 8000кг, повече общо получено мляко и председателя на животновъдите- обединени под една шапка. Ако има такъв форум у нас ще пишем. Няма изказвания, няма предложения, няма анализи за лошото състояние както казвате вие. Значи всичко ни е наред. Четете и между редовете

ОСТАВИ КОМЕНТАР