СИСТЕМА ЗА КРЪСТОСВАНЕ – ПРО КРОСС

1

Когато говорим за кръстосване, в говедовъдството винаги започваме с този истински случай:

– Преди десетина години посетихме една семейна ферма с 60 крави в една от най-млечните провинции на Германия – Шлезви Холщайн. Собственика, млад мъж на 30 години, заедно с баща си, вършеше почти цялата работа във фермата. На нашия въпрос, дали участва в изложения, той се усмихна. Заведи ни в офиса и ни показа десетките награди, които висяха на стените. След това каза – това е минало. Това са наградите на баща ми. Мене хич не ме интересува дали кравата е с три рога, дали е червена или зелена или с две опашки /разбира се образно казано/. Аз искам да получавам по 8500 кг мляко годишно от крава. Така ми излиза сметката и храня добре семейството си. За селекцията и контрола се грижат от асоциацията. Аз си плащам членския внос, а те ми избират биците, преценят младите животни. Каквото кажат това правя и няма грешка.

Ясно е, че времето е наложило да се премине към кръстосването, за да се търси по добра икономика /както и разсъждава и фермера/. И понеже не правим реклама на никой, а просто запознаваме нашите читатели със ситуацията, трябва да се знае, че в света поне 30% от млечните крави са продукт на кръстосването на млечните породи.

В Европа една от фирмите която работи по кръстосването и е много напред  с материала това е холандската K & L.

 Каква е нейната философия:

  • Действа от 1993 г. в търговията с генетични продукти за добитък.
  • Млекопроизводството е фиксирана стойност в Холандия с голямо икономическо значение. K & L също така иска това за млекопроизводството.
  • Ние сме иновативни и фокусирани върху непрекъснатото подобряване на резултатите на нашите клиенти.
  • Ние се фокусираме върху кравата, а не върху продуктите около кравата. Кравата е в основата на една млечна ферма, тя прави разликата. Благодарение на нашата свободна позиция за покупка, ние можем най-добре да обслужваме интересите на фермерите.
  • Нашите клиенти са ориентирани към бъдещето на млекопроизводството, които ценят удовлетворението от работата и добрите доходи. Лесно е да превключите бързо към променящите се условия.
  • Говедовъдството се е променило много. От чиста порода с всичките емоции, които вървят с нейното развъждане, до развъждане на ниво концепции. Концепции, съобразени с фирменото ниво.
  • K & L искат да оптимизират бизнес операциите, като предлагат подходяща генетика. Точкуването в краткосрочен план не е за нас. Ние търсим решение, което е устойчиво и дава трайна възвръщаемост. Ние искаме да го правим по-добре от нашите конкуренти. Само тогава ще бъдем там след 25 години.

В разработките на фирмата на първо място е така наречената система на кръстосване Proc Ross или казано по нашенски, въртящо кръстосването  на породите Холщайн, Мондбелиард и Норвежко червено говедо. Тези три породи перфектно компенсират взаимните си добри и лоши характеристики. Чрез последователно управление  при кръстосването хетерозисът осигурява още по-добър резултат.

Холщайна е незаменим в концепцията за размножаване на Pro CROSS заради високата си форма на производство и виме. Монтбелярда добавя сила и плодовитост, а Норвежкото Червено , здравето на копитата и дълголетие.

 защо кравата на Pro CROSS

Повече удовлетвореност от работата; 

Кравата на Pro CROSS е фантастична крава, с която да работите. Тя е по-здрава и следователно има по-малко проблеми. Просто тя се нуждае от по-малко внимание от кравата  Холщайн

Няма инбридинг, но оптимален хетерозис

Преминаване на Pro CROSS гарантира, че инбридингът е минало. Така родените животни ще имат много по-малко проблеми със здравето и плодовитостта. Правилния начин на кръстосване води до хетерозис с голям взрив. Ако сте преживели този бонус, вече няма да искате да го пропуснете. Тъй като ProCROSS е ротационна система с 3 разновидности, тя осигурява оптимален резултат със среден хетерозис от 88%.

По-добра плодовитост

Средният брой на осемененията, от които се нуждаете на крава, ще намалее значително. Кравите на ProCROSS са доказали, че са по-плодовити. Можете да започнете от 1.6 осеменявания за бременност. Това води до по-ниски разходи за спема и осеменяване.Ембрионалната смъртност рязко намалява. Освен това, имате нужда от по-малко юници.

По-добра ефективност на фуражите

Няколко научни изследвания показват, че кравите на ProCROSS имат по-добра ефективност на хранене от Холщайна. Разликите над 5% се отчитат в Италия и САЩ.

Гъвкави крави с устойчивост и дълголетие

Млечните крави Pro CROSS  имат по-малко здравословни проблеми. В резултат на това във фермата ви са необходими по-малко юници и ветеринарната сметка е значително по-ниска. Животните на Pro CROSS продължават там, където други се отказват.  При лоша цена на млякото може да се хранят по-малко, без да има проблеми.

Юниците  произвеждат точно толкова килограми мляко, колкото юницата от Холщайн. По-възрастните крави дори произвеждат повече килограми мазнини и протеини на лактация. Интервалът на отелване е по-кратък и животните остаряват. Средната възраст на кравите се увеличава.

ХЕТЕРОЗИС: Хетерозисът (хетерозисният ефект) е явление, което се изразява в ускоряване на растежа и увеличаване на размерите, в повишаване на жизнеспособността и продуктивността на хибридите от първото поколение, получени от кръстосване (Хибридизация) на неродствени или отгледани при различни условия растителни или животински индивиди. Хетерозисният ефект се проявява в превъзходството на хибрида над по-добрия родител по отношение на определен белег. Все още липсва теория, която напълно да обяснява хетерозиса, и изследванията върху него продължават.

 Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. […]                              Система про крос С тази програма се работи в основно Северозападна Европа. Нека да се приземим и прочетем как поляците виждат кръстосването при техните условия. Междупородното кръстосване е добре известен и използван метод за подобряване качествата на животните. Целта му е да се получи потомство с благоприятна комбинация от гени и по-добри фенотипни белези от техните родители. В случая с говедата, когато става въпрос за кръстосване, обикновено се отнася до месодайното говедовъдство, тъй като то е основа за създаването на стада от стокови животни с изключителни месни характеристики. Трябва да се има предвид обаче, че кръстосването може да донесе много ползи и за млечните стада. Особено се препоръчва в стопанства, насочени предимно към интензификация на производството, а не към подобряване на породата. Кръстосването ви дава възможност да получите положителни резултати, по отношение на производствените и функционалните характеристики. Не е нужно да се тревожим за опасността от повишено ниво на инбридинг. Намаляване времето за използването на млечни крави, особено на породата Холщайн, се наблюдава от много години. Холщайнизацията на местния добитък, с увеличаване на производителността, доведе до намаляване на здравето на стадата. Поради тази причина производителите са склонни да кръстосват HF крави, с други млечни породи. Целта е да се подобрят функционалните характеристики, които намаляват ефективността на производството. Това се отнася основно за метаболитни нарушения, възпаление на вимето, репродукция . […]

ОСТАВИ КОМЕНТАР