Млякото на Полша с ниска себестойност

0

Още през 1936 г и след това през 1940 г наши учени изследват себестойността на млякото – краве, биволско и овче в района на София, въз основа на анкетни материали и проверки по стопанствата. Резултатите са били ползвани от мандрите за да се даде една справедлива цена.
От доста години назад, ние също говорим за себестойност на кравето мляко. Повтаряме само, че цената на суровото мляко е ниска и едвам се оцелява. Скоро дори един фермер каза, че вече е „вътре“ и е над  100 000 лева за една година, а не само, че продължава да отглежда крави, а и ги увеличава. Друга група фермери говорят също несериозно за себестойност на млякото от над 70 стотинки.

НСГБ на няколко пъти внася предложение, да има яснота по този въпрос и да се изчисли най-после тази себестойност за българското мляко. Оказа се, че това е много трудна задача. Науката се опита, обаче стигна до някъде, но разработките така и не видяха бял свят.

Хората я правят тази себестойност, за да знаят ситуацията на терена и да се вземат бързи мерки с налични „инструменти“, най-вече за да се спасят фермерите от фалити. Имаме доста публикации в тази връзка и отбора на държавите със себестойност се допълни тази година и с Полша. В него влизат Германия, Белгия, Дания, Люксембург, Холандия, Русия и сега Полша.

Данните на Европейската комисия не оставят никакво съмнение – разходите за производство на мляко в Полша са изключително конкурентни. Общата стойност на производството на тон от тази суровина в края на миналата година е средно 298 евро. Това е най-ниският резултат в целия Европейски съюз. Ирландия незабавно последва Полша, направи своите изчисления е на 305 евро/тон.

Ниските разходи говорят за увеличаване на производството. Експертите прогнозират, че производството и износът на полско мляко ще се увеличи в близко бъдеще. Официално Ирландия е втора, това означава, че нашето мляко при всички случаи е над 305 евро за тон.

Много от нашите фермери си водят пълни записи за харчовете и приходите и имат някаква информация, което е много добре. Но такива единични резултати не могат да помогнат за нищо. Убедени сме, че без себестойност няма да минем, но кога ще я имаме, никой не може да каже.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР