Фетално програмиране

0

Терминът „фетално програмиране” се появява, като термин, след проучване на професор Баркър, който отбелязва ефекта от недохранването върху бременни жени, които са гладували по време на Втората световна война, и отражението върху здравето на децата им, които са имали висока честота на дихателни, сърдечносъдови заболявания и диабет през живота си.

термина – фетално програмиране се използва за това, че средата в утробата подготвя фетуса за живота навън. Тъй като бебето преживява критични периоди на развитие, стимулите от средата имат капацитета да предизвикат промени, които да са дълготрайни. Така например има изследвания, че недохранването през бременността е свързано с развитие на хронични болести, по-късно в живота като сърдечно-съдови, диабет, високо кръвно налягане.

Феталното програмиране може да се определи като събитие, които се случват по време на бременността, което може да повлияе на продуктивния или репродуктивния живот на потомството в дългосрочен план. Прилагайки тази концепция в млекопроизводството, това е всяко събитие, което се случва с кравата по време на бременността, което влияе върху производството и бъдещото представяне на телетата.

Бременността на кравата продължава около 284 дни, т.е. малко повече от 9 месеца. Първата половина на бременността ( 4,5 месеца) е периодът на растеж, развитие и васкуларизация на плацентата, заедно с развитието на фетални органи. През втората половина на бременността, особено през последните три месеца, вече формираният плод показва бърз растеж до 40 кг при раждането.

В края на бременността,кравата намалява консумацията на сухо вещество до 40%, докато се увеличава потреблението на енергия за поддържане на бърз растеж на плода и производство на коластра.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here