Биологични продукти

0

През последните дни ставаме свидетели на напрежението, което съществува при биологичните ни производители. Това се дължи най-вече на промени в Наредбите – според земеделските стопани те са насочени срещу тях и съответно липсата на средства.
Сякаш обаче има и скрита картинка в дебата, който се води между организациите и министерството. Чудно е, защо само за две години 1000 стопани са напуснали това производство и са останали около 6200 оператори. Това е първото.
Второто е, че организациите биологичните, много добре познават програмите за това производство, използват ги много добре /поне досега/ и сякаш толкова. Какво се произвежда като количество, на какви цени се продава, не е ясно много.
И накрая към нашия коментар, засега те са сами. Нямат подкрепата, която имат европейските фермери, може би защото купувачите не са готови да се бръкнат по-дълбоко в джоба, да купят биологичната храна, а може би съществува и недоверието.
Много въпроси нали.

Преди петнадесет години, когато у нас още не се и говореше за биологично производство, бяхме в Германия и нарочно се спряхме до един щанд за биологични продукти. То си беше направо отделен сектор. За един час, до рафтовете се приближиха няколко бабички, а само две от тях си купиха по едно бурканче с продукт. Преди няколко дни, посетихме един подвижен пазар за еко продукти, както му казват в Атина. Имаше най-малко сто сергии, на открито, с еднакви големи чадъри над стоката. Имаше всичко за продаване. Цените в сравнение с тези на магазините и кооперативните пазари бяха с 20-30 % по-високи. Около сергиите имаше много хора, и което е по-важното купуваха. Например ябълките бяха по 2.5 евро кг, крушите твърдо над 3 евра, марулите 0.70 евро, доматите над 2.5 евро.

Какви се случва в Германия днес по отношение на биологичните храни, кой  подкрепя фермерите, как им помагат.

Потребителите в Германия все повече избират биологични продукти. Това е резултат от проучването  поръчано от Федералното министерство на храните и земеделието.

В момента 78% от потребителите в Германия купуват биологични продукти. Повече от една трета от анкетираните заявяват, че в бъдеще също ще купуват биологична храна,

Най-важните причини за закупуването на биологични храни са хуманното отношение към животните, 95% от анкетираните и регионалността (93%).

89% от купувачите искат да допринесат за намаляване на натоварването на замърсителите и за опазване на околната среда, 86% искат да подкрепят разпространението на биологичното земеделие.

Пазаруването на седмични пазари става все по-популярно.

Не е лошо и нашето министерство да спретне подобна анкета за да разберем къде сме.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР