МАРПЕКС АГРО – Ето 7 от най-често срещаните грешки при изграждането на електропастир и как да ги избегнем

0

Без значение дали сте опитен животновъд, добър електротехник или любител, когато става въпрос за изграждането на електропастир винаги има още нещо, което може да научите и оптимизирате. 7 най-често допускани грешки при изграждане на електропастир:

1. Ъгловите колове са по тънки от нужното или плитко забити;

Това в ранглистата по най-често допусканите грешки безспорно е грешка номер едно, без  значение от използвания проводник, тел, лента или въже. Особено това се среща, в случаите когато електропастире се изгражда в местности с меки или песъчливи почви. Диаметъра се определя от редовете проводник ползван за дадения електропастир. При 1 или 2 реда проводник ъгловите колове е необходимо да бъдат с диаметър 12-15см. Натоварени електропастири с повече от два проводника до 5-6 проводника изискват по-специално отношение към ъгловите колове. Диаметъра трябва да е поне 17-20см. При използването на мрежа за електропастир, ъгловите колове трябва да са 20см.

Решение: Подсилете ъгловите колове с допълнително укрепване. При невъзможност заменете с по-дебели. Ако е нужно ги забиете по дълбоко за да станат по-устойчиви!

2. Разстоянието между коловете е прекалено малко;

Тази грешка се допуска поради наслоеният опит от работата с огради използващи бодлива тел.

Решение: Нормално разстояние при стандартен електропастир 10-15м!

3. Използване на неподходящия енергизатор;

Общоприетото правило е енергизатор с енергия на импулса от 1J е подходящ за електропастир с дължина на въжето от 2000м!

Решение: Просто заменете енергизатора с по-мощен. Уверете се обаче преди това, че сте направили всичко което е нужно за правилната работа на електропастира, като заземяване, растителност, качествени изолатори и т.н.

4. Заземителните колчета са прекалено близо едно до друго или недостатъчно големи(дълги);

Всички специалисти твърдят, че правилното заземяване е 99% от ефективния електропастир. Общото правило за случая е 1м. ефективно забит в земята кол, отговаря на електропастир с енергия 1J. На пример: електропастир с енергия 3J е нужно да бъде обезпечен с 3 заземителни кола, като всеки с дължина от 1м. Заземителни колове  разположени на разстояние по-малко от 15см един от друг поради обема пръст с която си контактуват реагират като един.

Решение: Използването на поцинкован заземителен кол заменя изцяло нуждата от използването на меден. Поцинковането предпазва също от ражда, което оптимизира контакта с почвата.

5. Помислете и за дивите животни;

Когато няма нужда от възпирането на дивите животни направете така височината на въжето, че зайците, лисиците и други диви животни да преминават безпрепятствено.

Решение: По възможност увеличете височината до максималната според вида животни, които ще прибираме в ограждението на електропастира.

6. Вратите са така организирани, че при откачане спира захранването към част от заграждението;

Решение: Закопайте под вратата на достатъчна дълбочина специален проводящ кабел. Така заграждението ще остане винаги под напрежение дори при отворена врата или забравена отворена врата.

7. Разчита се на масивни метални или бетонови колове;

Повечето хора си мислят, че металните колове са здрави и това ги прави по-удачни. Това е така, но основния проблем е в проводимостта. Разчита се само на изолаорите, които да спрат контакта между въжето и метала. Като се има в предвид огромната енергия, която изпращат мощните енергизатори и в повечето случаи нискокачествените изолатори, може да си представите резултата.

Решение: Използвайте професионални UV стабилизирани колчета с гарантиран произход или стабилни сухи колчета.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here