Асоциацията на Холщайн-Гърция

0

От две години асоциацията Холщайн  за Гърция има нов председател, разбира се фермер, собственик на ферма от 1000 крави г-н Елиас Котопулос. Той ни предостави материали за асоциацията, с които искаме да ви запознаем.

 – “Породата  Холщайн е предпочитана от нашите говедовъди, от една страна, че тази порода е най-добрата порода за производство на мляко, от друга, че можем винаги да си закупим качествен разплоден материал от тази порода, от Европа. Разбира се, като максималисти, не сме доволни от относително по-ниското съдържание на млечни мазнини. Но пък за сметка на това имаме  добри  резултати по отношение живото тегло и качеството при месото на телетата и възрастните животни.
Някой ще попита, как издържа Холщайна на топлината през лятото. Вие сте идвали в моята ферма и се уверихте, че в помещението за крави, условията през лятото са по добри отколкото за хората.

Според данните на асоциацията на породата Холщайн в Гърция, нашите  крави  произвеждат средно 8 510 кг. мляко за 305 дни. Съдържанието на мазнини, протеини и лактоза е 3.83%, 3.32% и 4.89% съответно, а средният брой на соматичните клетки е 396.000.
Възрастта на първите раждания е 27,6 месеца (2,3) години, възрастта на ликвидиране е 54,6 месеца (4,6 години),  продуктивният живот е 27 месеца (2,3 години). Проблем имаме със заплождането, голям е периода  между ражданията 451 дни и периода от раждането до заплождане – 159 дни. Негативи, по които работим в момента.

Асоциацията контролира около 80 000 крави, които произвеждат годишно над 600 хил.т мляко. Може да се каже, почти всичкото гръцко мляко. Затова и нашата организация защитава и интересите на своите членове.

 Породата Холщайн е  внесена в  Гърция през 50-те години на 20-ти век и то  малък брой, защото тогава на мода са били комбинираните породи на Кафяво говедо и Симентал. Кравите на Холщайн  се разпространяват с бързи темпове в края на 70-те и началото на 80-те години и то във ферми в близост до големи градски центрове, за да отговорят на нуждите за мляко на населението. 

 Семенната течност, използвана за заплождане на кравите, е от бикове, които са тествани и са едни от най-добрите в света. От вносните крави и бици се раждат качествени телета, но поради малкият им продуктивен живот и непрекъснатия внос не, можахме да направим наша гръцка млечна порода. 

Успешната дългосрочна селекция в породата, е  насочена към високото производство на мляко. Това е намалило наличната генетична база, което води до повишен афинитет към световната популация на Холщайн и има голяма вероятност биковете и кравите да имат висока степен на инбридинг. В някои страни средната ставка  се увеличава с годишен темп от 0,1% до 5,5%, докато най-високата приемлива стойност за млекопроизводството е 6,25%. Генеалогичното дърво на много ценни бикове, продавани на международния пазар, се основава на много ограничен брой известни родители, които са били широко използвани в миналото, в резултат на което инбридинга  в много случаи надхвърля 15%.

Последиците от увеличаването на инбридинга е сериозна. Намалява се съпротивлението на животни срещу заболявания, видимо е намалението на плодовитостта и увеличаване на маститите  и проблемите с краката на животните.  Във всеки случай, икономическите последици за производителите е сериозно, тъй като има по-малко телета и намалена продължителност на продуктивен живот на кравите. В момента използваме кросбрединга , което е отработено и в програмата ни.

Желая успех на българските колеги и добри цени на млякото.

Директно от Ксанти – Михаил Михайлов

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here