Не случайно избрахме това заглавие. То си е самата истина. Дведесет и трима говедовъди, преди една година се събраха и създадоха кооператива „Фермери и Геномика”. Много от тяхните колеги в началото смятаха, че това е поредния балон за сдружаване. След една година животът обаче показа друго. Оказа се, че Кооператива приключва годината дори с малка печалба. Някой ще попита, защо ги наричаме Герои. Те са такива. Сами, без никаква помощ от Държавата, Европа и други доброжелатели, те направиха нещо, което десетките организации, подпомагани от мерките, не могат да направят. Хайде, някоя такава организация да публикува постигнатото през годините.

Преди една година хората се събраха, внесоха определена сума, приеха правилата на играта и започнаха действие. Тук само ще добавим, че това се случи с голямата помощ на фирма ГЕНОМИКА ООД – Сливен, която също внесе своя дял и пое управлението на Кооператива.

Основните задачи се свеждаха до следното:

– директни доставки на продукти за фермерите от производителя до фермата.
– организиране на семинари и обучение
– посещение на изложения на най-добрите говедовъдни Съюзи в Европа.

Геномика, прие предизвикателството да вземе водещата роля в управлението – финансиране, доставяне продуктадо фермата, осигуряване на складова база, маркетинг. Казано на български, д-р Григоров имаше за задача да „открие” най-добрите продукти, на най-добра цена, след което да ги представи на фермерите и вземайки общо решение тези продукти да бъдат директно доставени до фермите. Например негово „откритие” е пастата за копита, която е най-добра в Европа. Тази година е проучен нов продукт, които също ще тръгне към фермите. Идеята на стандартните организации на производителите, за което се и финансират – е събирането на продукцията и продаването и на по-висока цена. Дали са  реализирали това, нека де да кажат.
– “В този Кооператив идеята е по-друга. Да се научим най-напред да почнем да произвеждаме качествено и много мляко, а след това да се мъчим да правим нещо друго – казва временно изпълняващ длъжността председател д-р Григоров. В доклада бе споменато, че освен доставка на заявените продукти, които са на по-ниски цени от аналозите на вътрешния пазар, се работи по отношение на борба с безплодието, дезинфекция и дератизация на фермите, случни планове, изготвяне на дажби, изследване на фуражите и др. От създаването на Кооператива са напуснали двама членове – единия поради забавяне плащанията, другия поради фалит на фирмата.
Задачите за тази година остават същите както миналата, като подобрим още повече услугите. Новите задачи за реализиране са: изследване на кръв, изследване на зърнени и концентрирани фуражи, бързи тестове за микотоксини, профилактика на копитата, посещение на животновъдни изложения, и новото е организиране обмяна на опит по фермите, под името „Отворена ферма”. Разбира се , че ще продължим и нашата специална подготовка. Например на днешното събрание , „черешката на тортата” ще бъде лекцията на г-н Тодор Арбов”. 

Михаил Михайлов-Изпълнителен директор на НСГБ. – Вие, наистина сте герои. Решихте и го направихте този Кооператив. Германците имат една поговорка – ако се съберат двама, трябва на единя да му отрежеш главата за да тръгне работата. Вашите 21 глави обаче са на вратовете Ви. Поставихте си и нови задачи, което показва, че се развивате. Ако спрете това движение напред, значи сте „умрели”. Докажете , на целят животновъден сектор, че кооператив не е лоша дума, не е табу и когато членовете са лоялни, успехите са неминуеми. Препоръчвам ви да посетите кооператива в Тесалия. За няколко години този кооператив има работещи над 200 млекомата, над петдесет магазина. Има и собствена мандра, където млякото се изкупува поне с 15% повече, отколкото другите мандри и забележете, печалбата е също значително по-висока. Пожелавам ви успех.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР