Трагедия в САЩ – удавиха се милион говеда

1

Милиони говеда се удавиха при голямото наводнение преди няколко дни в щата Небраска – САЩ. Цените на говеждото в САЩ вероятно ще нараснат драстично, през следващите месеци

Според секретаря по селското стопанство “може да има изгубени милиони телета в Небраска”, поради катастрофалното наводнение, което удари държавата. Това не е слух, това не е преувеличение и това не се основава на никакви спекулации. Информацията е от най-високопоставения земеделски служител в страна и това означава, че икономическите загуби,  от последните наводнения, са далеч по-големи от очакваното. Това е най-лошото земеделско бедствие в съвременната американска история. Лошото е, че  Националната метеорологична служба казва, че през следващите два месеца ще има по-катастрофални наводнения в средната част на страната.

Съвсем скоро цените на храните ще нарастват. Милиони хектари  пшеница, царевица и соя бяха унищожени от наводненията досега и хиляди фермери няма да могат да отглеждат култури през тази година. А загубите от добитъка, ще се чувстват в продължение на много години напред.

Наводнението се случило толкова бързо, че много земеделски производители са били безсилни да направят нещо по въпроса. В окръг Шърман, фермерът Ричард Панович казва, че ледът и отломките „експлодират от реката“. В рамките на 15 минути всичко било опустошено. – “Нищо не можеше да спре водата, леда и камъните” – той казва, че някои ледени парчета са били с  размера на пикап с удължена кабина. Сеното и силажа,  предназначени за хранене на говедата му през този сезон, са във вода с дълбочина няколко метра. Сега пясъкът покрива голяма част от пасищата, които използва, за да пасе стадото крави от Ангъс и чистокръвните бикове от Шароле. Някои фермери от Небраска ще се опитат смело да се възстановят, но за Панович изглежда, че краят е дошъл… – “Вероятно ще продам (останалите) крави и телета и ще се измъкна от животновъдния бизнес,”

В други случаи, земеделските стопани са били изправени пред страшен избор между спасяването на животните или спасяването на съседите си. Един земеделски производител, който се втурнал да помогне на съседите си, загубил 30 телета в потока…Преди Махон да помисли за животните си, той отива да помогне на съседите си и спасява с лодка трима души – включително 85-годишна жена и 9-месечно бебе. После разбира, че водата е отнесла 30 телета и почти толкова крави, че почти 50 000 долара са излезли от джоба му. Може и да е повече.

Можете ли да си представите скръбта, която тези земеделски семейства преживяват  в момента? Много от тях са финансово разорени и никога повече няма да могат да се върнат към земеделието.

Семейството на Дейв Ийтън обработва земя вече 152 години. Но сега река Мисури е погълнала фермата му и вероятно тя ще бъде под водата поне една година.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here