Крави от Холщайн без рога

0

Говедата с рога  представляват заплаха за другите животни  и фермерите. Само няколко породи, като Абърдийн Ангъс и Херефорд нямат рога. След обособяването на млечното говедовъдство, непрекъснато се говори за увеличаването на животните без рога. Въпреки приложените най-различни схеми на селекция, все още голям брой животни при млечните породи се раждат с рога. Достигат дори до 90%.

В Швейцария скоро имаха реферндум за животните с рога, дали да получават допълнителна субсидия. Условията  за прилагането на обезроговяването все повече се затягат.
У нас все още си караме по старому.
В Германия не можеш да обезроговяваш, ако няма зашеметяване, както казват германците – разбирай упойка.

Защо ни са крави без рога: Развъждането на крави без рога  ще улесни сортирането им в обора  и камиони, което потенциално ще спести много пари на индустрията. Също така, ще е необходим по-малък хранителен фронт. Опасността от удар с рога намалява травмите в стадото.
На първо място е по-малката възможност от тежка контузия на фермера.

Както казахме, независимо от това, че се води селекция за раждането на безроги животни, не може да се каже, че има кой знае какви успехи. Това становище се промени от няколко месеца, когато на страниците на DAIRY GLOBAL, генетика д-р Алисън Ван Ененахам споделя, че е възможно да се вмъкне генът „без рог“ Абърдийн Ангус в черно-белите крави на Холщайн, така че, те да бъдат родени без рога. Независимо, че откритието е фундаментално и с голямо значение, има проблем, защото  тези говеда са класифицирани като генетично модифицирани. Поради този факт, тези новополучени говеда няма да ги видим скоро по фермите, тъй като регулаторите не са се съгласили, че генетично модифицираните животни могат „участват” в хранителната верига. Редактирането на гени е технология, която може без проблемно да комбинира желаните черти на две несвързани животни без кръстосване, като по този начин запазва дневната продукция от млекодайни говеда, като в същото време елиминира рогата с генетични методи.

Екипът от учени от Калифорнийския университет, също се надява да усъвършенства техника за генетично проектиране на добитъка, така че,  да произвежда  потомство, което да расте по-бързо. Също така и се надяват да проектират крави, които са по-малко склонни към пневмония, което би намалило нуждата им от антибиотици.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here