САЩ – може да наложи мита за хранителни продукти, сред които сиренето и виното

0

САЩ обмислят възможността за въвеждане на нови мита, върху хранителни стоки от Европейския съюз, на стойност 11 милиарда долара, в отговор на субсидирането от страна на ЕС за AIRBUS.
Това се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на американската търговска мисия. „Световната търговска организация (СТО) многократно е съобщавала, че субсидиите на Европейския съюз за Airbus, имат отрицателно въздействие върху американската Boeing. Ръководството на представителите на САЩ в търговските преговори, започват процеса на идентифициране на продукти на ЕС, върху които могат да бъдат наложени допълнителни мита, докато ЕС не отмени субсидиите си ” – се казва в доклада.

В допълнение, списъкът за мита, включва редица продукти, като сирена и вино от различни сортове, филе от сьомга, раци, зехтин, конфитюри, сокове, килими, мотоциклети и много други. Отбелязва се, че ограниченията могат да засегнат стоките, внесени от четири държави от ЕС – Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство.

През май 2018 г. Комисията по жалбите на СТО взе решение за дългогодишния спор между Boeing и Airbus, признавайки френската компания за самолети, виновна за получаването на незаконни ползи от ръководството на ЕС. Вследствие на това САЩ получиха правото да въвеждат компенсаторни мита върху стоки на европейски производители. Airbus не се съгласи с решението на СТО, посочвайки монополната позиция на Boeing на основния пазар на пътнически самолети. Въпреки реториката на Boeing, ясно е, че досега те са просто в отлични позиции – те контролират половината от пазара, много поръчки и очевидно не са засегнати протекциите за Airbus. Решението, взето от СТО, позволи на Съединените щати да установят мита в съответствие с размера на щетите, дължащи се за ограничаването на конкуренцията: според изчисленията на Вашингтон, тези щети се оценяват на 7-10 милиарда долара годишно. Източник: ” ВBC “

ОСТАВИ КОМЕНТАР